Magyarország

2010.09.27. 16:54

SZÉF: Közelednek az álláspontok, Kónya lemondott

<p>Közelednek az álláspontok - ezt állapította meg a SZÉF Munkavállalóinak Demonstrációs Bizottsága a belügyminisztériummal folytatott pénteki, illetve szombati, a szolgálati törtvények módosításáról tartott egyeztetéssel kapcsolatban.</p>

Ha a SZÉF pénteki, plenáris ülésén a megállapodást sikerül rögzíteni, úgy nem lesz rendvédelmi demonstráció szombaton. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke közben levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben tudatta, lemond a SZÉF Munkavállalói Oldalának elnöki tisztségéről.

Pintér Sándor belügyminiszter és Bárdos Judit, a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) alelnöke utoljára szombaton egyeztetett a szolgálati törvények módosításáról. Akkor több pontban is konszenzus született, de ahhoz, hogy valódi megállapodás lehessen a Belügyminisztérium és a munkavállalók között, a végső szót a legközelebbi SZÉF-ülésen, pénteken mondhatják ki.

A SZÉF-ben résztvevő szakszervezetek hétfőn ültek össze, hogy megtárgyalják a szombati egyeztetés eredményeit. A demonstrációs bizottság szerint az álláspontok közeledtek egymáshoz, és ha pénteken sikerült rögzíteni a megállapodást, a 13 szervezetet tömörítő FRDÉSZ nem tartja meg az október 2-ára tervezett figyelmeztető demonstrációt.

Mint ismert, a FRDÉSZ a megbízhatósági vizsgálatot és az egyeztető fórum megszüntetését kifogásolta, de nem értettek egyet például a passzív választójog korlátozásával sem. Az ugyanakkor véglegesnek tűnik, hogy a SZÉF a későbbiekben a jelenlegi formájában nem működik tovább.

Közben Kónya Péter, a FRDÉSZ elnöke levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben tudatta: nem tud egyetérteni a fegyveres és rendvédelmi szféra hivatásos és szerződéses állománya, egységes, kormányzati szintű érdekegyeztetésének megszüntetésével, így a szakszervezeti oldal döntésével nem tud azonosulni. Hozzátette: lemond a SZÉF Munkavállalói Oldalának elnöki tisztségéről.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!