Magyarország

2010.09.24. 13:49

Két év alatt 4500 új rendőrt ígér a belügyminiszter

<p>2012 júniusáig 4500 rendőrt képeznek ki, közülük sokan a fővárosban teljesítenek majd szolgálatot - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter pénteken, miután bejárást tartott a VIII. kerületben.</p>

Mint mondta, addig is megemelik a rendőrök számát, különösképpen a bűnügyileg legfertőzöttebb területeken, emellett pedig egyéb jogszabályi változások is lesznek, hogy nagyobb legyen a rend és a közbiztonság. Kocsis Máté, a városrész polgármestere a többi között arról számolt be: további 30 kamerával bővítik a megfigyelőrendszert a kerületben és mozgó közbiztonsági pont járja az utcákat, ahol bárki bejelentést tehet vagy információt kérhet a rendőröktől.

Pintér Sándor a bejárás után úgy fogalmazott: nélkülözhetetlen a rend megteremtése a kerületben is, amihez minden központi segítséget megkap az önkormányzat. Mint mondta, a BRFK több rendőrt fog ide csoportosítani és a kamerarendszert is továbbfejlesztik. Emlékeztetett: utóbbit itt építették ki először, és bevált, mert megszűntek a korábbi gócok, viszont áttelepültek máshová, ezt kell most megszüntetni. A belügyminiszter szerint egészen az okokig le kell menni, fel kell mérni, miért alakult ki ez az állapot.

A tárcavezető kitért arra is, hogy jogi úthoz is nyúl, mert meg kell határozni, mire lehet használni a közterületeket. Mint mondta, a hajléktalanok kérdését szociális fejlesztéssel lehet orvosolni, azon vannak, hogy megoldódjon.

Pintér Sándor azt is mondta, hogy 3500 rendőr hiányzik az országban. Kifejtette: 2002-ben, amikor távozott a tárca éléről, 1200 frissen kiképzett rendőr volt, akikkel változásokat készített elő a szervezetben, mert sok volt a "megkopott", alacsony eredményességi mutatóval dolgozó rendőr. Bejelentette: 2012. júniusig 4500 rendőrt képeznek ki, közülük sokan Budapesten fognak munkába állni, de eljutnak a kistelepülésekre is. Hozzátette: addig is megemelik a rendőri állomány létszámát, ahol szükséges.

Kocsis Máté arról számolt be: több pilléren alapuló változást szeretnének a kerületben. 2011-ben például megújítanák az egyik legfertőzöttebb területnek számító Teleki László teret, a projekt részletei most dolgozzák ki. A polgármester a kábítószer-helyzetet is érintette a tárcavezetővel folytatott megbeszélésen. Kifejtette: nem csak küllemében kell megújulnia a térnek, hanem az embereknek is változtatniuk kell.

Erősítenék a rendőri jelenlétet is, emellett pedig egy mozgó közbiztonsági pont állt munkába, ami gyakorlatilag egy jól felszerelt mikrobusz, amely három rendőrrel folyamatosan járja a kerületet. A polgármester elmondta: segítségre számítanak a hajléktalan-kérdés megoldásában, mert a 7 ezer fedél nélküli napi ellátását nem tudják már önkormányzati szinten megoldani. Mint mondta, gyakoriak a konfliktusok emiatt a városrészben és anyagilag is nagy terhet jelent.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!