Magyarország

2010.09.24. 09:19

Gyurcsány levelet írt az Országgyűlés elnökének - az albizottságba nem megy el, a fidesznek köze volt a rendbontásokhoz.

<p>Gyurcsány Ferenc nem megy el a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésére. Erről levélben tájékoztatta az országgyűlés elnökét, Kövér Lászlót, a levelet pedig internetes blogjában tette közzé a volt miniszterelnök.</p>

Az albizottság munkáját  "ripacskodó, illegitim politikai színjáték"-nak nevezi a levélben, amelyben néhány 2006 őszével kapcsolatos kérdésre választ is adott. Egy korábbi bírósági ítéletre hivatkozva azt írja, hogy a zavargások, és hogy minél nagyobb "felfordulás" legyen, a Fidesz érdekeit szolgálta.

A levélben Gyurcsány Ferenc arról tájékoztatja Kövér Lászlót, hogy a 2002-2010 közötti politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság meghívta meghallgatásra, de a meghívásnak nem tesz eleget. A volt miniszterelnök szerint ugyanis az albizottság alkalmatlan a feladatának teljesítésére. Az albizottság tagjai többen - sértettként, vagy sértettek jogi képviselőjeként, illetve terrorcselekmény előkészületével meggyanúsított személyek védőjeként - személyesen érintettek a vizsgált ügyekben, vagyis az albizottság elfogult.

Gyurcsány Ferenc a levélben "ripacskodó, illegitim politikai színjáték"-nak nevezi az albizottság munkáját, amiben csak akkor venne részt, ha alkotmányos kötelezettsége lenne ez, de mint fogalmaz, ilyen kötelezettség nincsen. Ez utóbbiról alkotmánybírósági határozat szól a volt miniszterelnök szerint, még h az általa alkalmatlannak minősített albizottsági elnök erről nem is tud.

Ennek ellenére Gyurcsány Ferenc a levélben választ adott a 2006-os zavargások és a politika kapcsolatát firtató kérdésekre. Szerinte az "őszödi beszéd"-et követő felháborodás részben érthető, de sokan megértették a valódi üzenetét is. A felháborodottság azonban nem lehet magyarázata annak a rombolásnak, amit a hangadók az utcákon véghezvittek 2006 őszén - írja a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc az 2006 őszi események és a politika kapcsolatait feszegető kérdésre egy korábbi bírósági ügy felidézésével válaszolt. Eszerint a Fidesz 2006 végén beperelte Vadai Ágnest, mert a képviselő azt mondta, hogy "bizonyíték van arra, hogy a szervezett rendbontók politikai kapcsolatai nem kizárólag a szélsőjobboldalhoz - Hatvannégy Vármegye, Lelkiismeret 88 vagy a kuruc.info köré csoportosuló személyekhez kötődnek -, hanem egészen az Orbán Viktor irányította Fideszhez vezetnek."

A Fidesz jogerősen elvesztette a pert, mert a bíróság nem találta valótlannak Vadai Ágnes kijelentéseit. "Csak az egyértelműség kedvéért rögzítem: a bíróság szerint Vadai Ágnes igazat mondott akkor, amikor azt állította, hogy a Fidesznek politikai kapcsolatai voltak a szervezett rendbontókhoz." - írja levelében Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök kifejti, hogy meggyőződése szerint a Fidesz érdekeltnek gondolta magát abban, hogy minél nagyobb legyen a felfordulás. "A fenti bírósági ítélet alapján bizonyítva látom azt is, hogy Önök ott álltak a rendzavarás hátterében." - írja a volt miniszterelnök.

A rendőrségről azt írja Gyurcsány Ferenc, hogy nem voltak kellően felkészülve a helyzet kezelésére. "Az azóta elkészült különböző szakmai elemzések és jelentések világosan rámutattak a hiányosságokra. Tragikus, hogy ártatlan civilek és munkájukat tisztességgel végző rendőrök százai sebesültek meg. Sajnálom a sérült civileket és a munkájukat végző sérült rendőröket." A helyzet megítélésben az a választóvonal szerinte, hogy míg a rendőrök a köztársaságot védték, a demonstrálók egy része átlépve az alkotmányosság kereteit, a köztársaság rendjére tört. A Fidesz a bajkeverőket és randalírozókat mentette - írja a volt kormányfő.

A levélben Gyurcsány Ferenc kitér arra is, hogy miniszterelnökként többször is beszélt a rendőri vezetőkkel. Tájékoztatót, értékelést kért, továbbá megfogalmazta elvárásait. "Ez utóbbiak világosak voltak: a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel, határozottan, de természetesen jogszerűen eljárva védje meg a közrendet. Akkor követtem volna el hibát, ha nem ezt teszem. Konkrét rendőri intézkedésre utasítást nem adtam, mert nem adhattam: nem volt hozzá jogom, speciális szakértelmem, és késztetésem sem. Nem így kormányoztam." - írja Gyurcsány Ferenc.
- Független Hírügynökség -

"Elnök Úr! Önök az igazság nevében hazugságra építik eljárásukat, és hazugságra építik "értékelésüket". Higgye el, ettől nem lesz jobb Magyarország, és erre nem építhető fel semmilyen új rendszer. Az együttműködés rendszere a legkevésbé." - zárul a Kövér Lászlónak címzett levél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!