Magyarország

2010.09.24. 11:19

Gönczöl: Gyurcsány Ferenc nem adott instrukciókat a jelentés elkészítéséhez

<p>Gönczöl Katalin azt állítja nem konzultáltak az akkori miniszterelnökkel és instrukciókat sem kaptak tőle a 2006 őszén történtekről szóló jelentés elkészítésével kapcsolatban.</p>

Gönczöl Katalin az a 2002-2010 közötti politikai szabadságjogokkal kapcsolatos jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén, pénteken számolt be jelentése elkészítésének hátteréről. Gönczöl Katalint a 2006-os események után bízta meg Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök a zavargásokkal kapcsolatos jelentés elkészítésével.

A Gönczöl-bizottság elsősorban az alkotmányos korlátok miatt nem hallgatta meg az áldozatokat a jelentés elkészítésekor. Az egykori bizottság vezetője a pénteki meghallgatáson felsorolta azokat a javaslatokat, amelyek a 2006 őszi zavargások és rendőri fellépések kapcsán tettek a kormánynak. Gönczöl Katalin ide sorolta egyebek mellett a gumilövedékek használatával kapcsolatos problémákat, a rendőri azonosítók hiányát, illetve a rendőri intézkedésekkel szembeni azonnali kifogásolás lehetőségének hiányát is.

A Gönczöl-bizottság feladata nem a felelősök megnevezése, hanem egy olyan szakértői vélemény elkészítése volt, ami felhívja a figyelmet a 2006 őszi zavargások kapcsán tapasztalt anomáliákra, jogi ellentmondásokra. Ezzel kapcsolatban jogszabály módosításokat illetve büntetőeljárások indításával kapcsolatos véleményeket fogalmazott meg a jelentés. További lépéseket azonban nem tehetett a bizottság, mert alkotmányos alapon nem sérthették a bíróságok mérlegelési jogát - hangsúlyozta Gönczöl Katalin.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!