Magyarország

2010.09.20. 13:59

Demonstrálna a FRDÉSZ

<p>Figyelmeztető demonstrációt tart a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) október 2-án a Belügyminisztérium előtti, ha a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) pénteki ülésén nem születik kompromisszum az egyes rendvédelmi törvények módosításáról.</p>

A 13 szervet tömörítő érdekképviselet a többi között a megbízhatósági vizsgálatot és az egyeztető fórum megszüntetését kifogásolják, de nem értenek egyet például a passzív választójog korlátozásával sem.

Kónya Péter, a FRDÉSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: megdöbbenve tapasztalták, hogy a zárórendelkezések között szerepel a kormányzati szándék, miszerint megszüntetnék a SZÉF-et. Az érdekvédő, aki a demonstrációs bizottság vezetője is, úgy véli: a szolgálati törvény változtatása munkavállalói jogokat érint, amelyekről ezen a fórumon tudnak érdemben egyeztetni. Mint mondta, egyetértenek azzal, hogy a korrupciót vissza kell szorítani, partnerek ebben, de első körben a politikusokkal, képviselőkkel és tárcákkal kell kezdeni a rendrakást. A FRDÉSZ kifogásolja, hogy a passzív választójogot érintő alkotmánymódosítás csak rájuk vonatkozik. Kónya Péter azt mondta: ha egy volt rendvédelmis 3 évig nem indulhat választáson, nehogy kapcsolatot tartson és befolyásoljon korábbi kollégákat, akkor ezt ki kell terjeszteni a jelenlegi képviselőkre is, akik a gazdasági szféra vezető beosztásaiból érkeztek, mert ugyanez igaz lehet ott is.

A FRDÉSZ nem tudja elfogadni a tervezett megbízhatósági vizsgálatot sem, mert ebben "fedett" nyomozók akár törvényt is sérthetnének, hogy teszteljék kollégáikat. Az érdekképviselet elnöke szerint ezt bírósági engedélyhez kellene kötni és ugyancsak kiterjeszteni a politikusokra. Hozzátette: az az egységes álláspontjuk, hogy elég lenne a "C" típusú vizsgálat is.

Kónya Péter aggályosnak nevezte a kifogástalan életvitel követelményét is, szerinte nincs kimondva, mi számít annak, viszont ennek alapján bárkit el lehetne távolítani állásából. Kitért arra is, hogy a rendezett anyagi környezetre vonatkozó tételt nem tudják elfogadni, mert az állam nem biztosít tisztességes megélhetést a dolgozóknak, a tűzoltóknak például milliókkal tartozik, de sok a lakáshiteles is az állományokban.

A demonstrációs bizottság vezetője bejelentette: ha a pénteki SZEF-ülésen nem sikerül eredményt elérni és a törvénymódosítások változatlan formában kerülnek a parlament Ű
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!