Magyarország

2010.09.16. 17:59

A krónikus betegek 45 százaléka szerint jelentősen nőttek a gyógyszerre fordított kiadásaik

<p>A krónikus betegek 45 százaléka szerint jelentősen nőttek a gyógyszerre fordított kiadásaik az elmúlt egy-másfél évben - a többi között ez derül ki a Szinapszis Kft. legújabb kutatásából.</p>

A vizsgálat szerint a megkérdezett rendszeresen gyógyszert szedő krónikus betegek 37 százalékának komoly anyagi gondot jelent a készítmények kifizetése, de további 43 százalék válaszolta azt, hogy ugyan ki tudja fizetni az árat, de nagyobb kiadást már nem tudna vállalni.

A felmérés A 2010 tavaszán készült, a kérdéseket egy egészségportál olyan regisztrált felhasználóinak tették fel online, akik krónikus betegek és folyamatosan szednek receptköteles gyógyszereket. A kérdőívet összesen 574 beteg töltötte ki.

A kutatás szerint a legnagyobb gondot a gyógyszerek megvétele az 50-59 éveseknek okozza (48 százalék), a 39 év alattiak, illetve a 60 év felettiek csaknem azonos százaléka (52-53százaléka) válaszolt úgy, hogy ki tudja fizetni a gyógyszerek árát, de egy esetleges nagyobb kiadás már gondot jelentene.

A gyógyszerköltségeknél a válaszadók 45 százaléka érzékelt jelentős növekedést az elmúlt egy-másfél évben, 29 százalékuk szerint kis mértékben nőttek a kiadásaik, és 3 százalék mondta azt, hogy csökkentek a költségeik. Jelentős mértékű növekedést azok tapasztaltak, akik több betegségben szenvednek, és havonta több mint 13 ezer forintot költenek gyógyszerekre.

A megkérdezett krónikus betegek többsége magas vérnyomásra, koleszterinproblémákra szed folyamatosan vényköteles készítményt. Az idősebbek körében egyébként az előforduló leggyakoribb betegségek a magas vérnyomás, a mozgásszervi megbetegedés, a koleszterinproblémák, az kardiológiai problémák, illetve a cukorbetegség. A fiatalabbak körében a savtúltengés, reflux, az allergia, és a pszichiátriai betegségek.
- Független Hírügynöksgé -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!