Magyarország

2010.09.21. 15:54

11 ember betegedett eddig meg Nyugat-nílusi lázban Magyarországon

<p>Eddig már 11 esetben diagnosztizálták Magyarországon a Nyugat-nílusi láz vírusát - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.</p>

Négy betegnél agyhárytagyulladást, négynél agyvelőgyulladást okozott a kórokozó, három esetben lázat, bőrkiütést és izomfájdalmat. A betegek életkora 4 és 80 év között változik.

A megbetegedések a fővárosban és 7 megyében fordultak elő: Baranyában 1, Bács-
Kiskunban 2, Békésben 2, Jász-Nagykun-Szolnokon 1, Fejérben 1, Vasban 1, és Pest
megyében 1. Budapesten összesen 2 fertőzést diagnosztizáltak, amelyik közül az egyik augusztus közepén kezdődött azután, hogy a beteg Görögországban járt.

A nyugat-nílusi láz szúnyogok áltar terjesztett vírusbetegség, amely ellen speciális gyógymód, illetve oltás jelenleg nem létezik. A 2-14 napig lappangó betegséget a fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át, az esetek ötödében is túlnyomórészt enyhe tünetekkel (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések) jár és magától gyógyul. Csupán a fertőzöttek 1 százalékánál alakul ki agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás, akik közül főként idős vagy immunkárosodott betegek esetében a betegség halálos kimenetelű is lehet.

Az első három magyarországi nyugat-nílusi láz megbetegedést augusztus végén diagnosztizálták az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) laboratóriumában. A betegek 17, 52 illetve 56 éves nők voltak.

A nyugat-nílusi lázzal az Európai Járványügyi Központ (ECDC) is kiemelten foglalkozik, mivel Görögországban egyre több a súlyos eset. A legfrissebb görög jelentések szerint (Keelpno) 233-an betegedtek meg a vírustól, akik közül 24-en meghaltak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!