Magyarország

2010.08.23. 13:41

Négy magyar katona halt meg az elmúlt években háborús övezetben

<p>Az elmúlt hat évben négy magyar katona vesztette életét szolgálatteljesítés közben Afganisztánban és Irakban. Két tűzszerész, illetve egy szakaszvezető, mindannyian pokolgépes robbanás miatt haltak meg. A negyedik áldozat hétfőre virradóra vesztette életét, amikor megtámadták a konvojukat.</p>

2004 júniusában, Irakban távirányítású pokolgép robbant egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj mellett. A kiserejű robbanás a második kocsi mellett történt, amelyben Nagy Richárd szakaszvezető is ült. Bár a golyóálló mellényét előírásszerűen viselte, mégis életveszélyes sérüléseket szenvedett a repeszektől. Nem sokkal később a gyors orvosi beavatkozás ellenére életét vesztette. Nagy Richárd 27 éves volt.

2008 nyarán Afganisztánban bő egy hónap eltéréssel vesztette életét az újjáépítési csoport két magyar tűzszerésze is. Június 10-én Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester - magyar idő szerint - a reggeli órákban egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani. A szerkezet azonban felrobbant és a detonációban a magyar katona életét vesztette. Kovács Gyula 30 éves volt. A váltására érkezett Nemes Krisztiánnak hasonló feladata volt július 12-én. Ugyancsak egy házilag készített robbanószerkezetet kellett hatástalanítani az egyik út mellett, amikor a pokolgép felrobbant. Nemes Krisztián 32 éves volt.

A három elhunyt katonát a honvédség hősi halottá nyilvánította.

Hétfőn ismét egy magyar katona vesztette életét Afganisztánban. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoját - magyar idő szerint - hajnali fél négykor érte támadás Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 kilométerre. A csoport nyolcadik váltásának hazautazó állománya éppen az ISAF - Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő - központjába tartott, amikor egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Egy magyar katona életét vesztette. A támadásban egy társa életveszélyesen, két másik katona pedig súlyosan megsérült.

- Független Hírügynökség -


<hr />

</p>

</p>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!