Magyarország

2010.08.17. 18:26

40 milliárd forint lejárt adósságuk van a kórházaknak

<p>Megközelíti a 40 milliárd forintot a kórházak már lejárt adósságállománya - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden, Budapesten, miután szakmai szerveztek vezetőivel tárgyalt.</p>

Az adósság egyik oka - véleményük szerint - az ágazatból történt nagyarányú forráskivonás illetve volt, ahol a menedzsment problémái is közrejátszottak. A tárgyaláson abban egyetértettek, hogy nem egy egyszeri finanszírozással oldanák meg a problémát, bár a szakmai szervezetek szerint forrásra feltétlenül szükség lesz.

A 40 milliárd forinthoz közelít a kórházak már lejárt adósságállománya - közölte az egészségügyi államtitkár, miután több szakmai szervezet képviselőjével tárgyalt Budapesten. A korábban a sajtóban megjelent számokról - miszerint a 71 milliárdot is eléri a már lejárt, illetve a még le nem járt tartozás - Szócska Miklós azt mondta, hogy azok egy munkaanyag adatai voltak és "szolgálati titoksértés mentén" kerültek ki.

A mostani adósságállomány a szakmai szervezetek és az államtitkár szerint több okra is visszavezethető. Egyrészt az ágazatból történt nagymértékű forráskivonásra, másrészt a finanszírozás aránytalanságára. A tartozás kialakulásához vezethettek még strukturális problémák és egyes intézményekben gazdálkodási és menedzsment problémák is. Szócska Miklós szerint az esetleges konszolidációhoz tehát meg kell próbálni ezeket a helyzeteket kezelni, ott pedig, ahol a menedzsment problémája vezetett az eladósodáshoz, a beavatkozás lehetősége is felmerült.
Az államtitkár és a szakmai szervezetek szerint nem szabad, hogy mindezt egy egyszeri adósságkezeléssel oldják meg. Szócska Miklós szerint a konszolidációnak stratégiai rendszer-beavatkozás mentén kell megtörténnie. A szervezetek vezetői szerint is a pénz mellett olyan elképzelésre is szükség van, amelynek az a végeredménye, hogy az eladósodás ne ismétlődhessen meg.

Szócska Miklós azt is elmondta, hogy a kórházak adósságállományát ezentúl negyedévente felmérik.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!