Magyarország

2010.06.30. 15:00

Négy ház még mindig veszélyben partfalomlás miatt Bakonycsernyén

<p>Négy ház még mindig veszélyben van a partfal omlása miatt Bakonycsernyén.</p>

Húsz háznál már elhárították a veszélyt, de ahhoz, hogy esőzések hatására ne alakuljon ki ismét, támfalat kellene építeni. Az önkormányzat vis major keretre adott be pályázatot, ám az önrészre sincs pénze, így további segítséget kért a belügyminisztertől. Hat helyen kezdett el omlani a májusi esőzések hatására a partfal a faluban. Ebből egy, négy házat veszélyeztet. Ennek a partfalnak egy része magántulajdonban van, a másik az önkormányzatéban.

Az Alcoa Alapítvány a vöröskereszt közreműködésével közel 4.5 millió forintot adományoz pénteken az önkormányzatnak. Ebből megtervezik ezen a részen a támfal építését. A testület a közeljövőben dönt majd arról, hogy a magántulajdonokon is megerősítteti-e az önkormányzat a partfalat. Feltehetően ez így lesz- mondta a Független Hírügynökségnek Turi Balázs polgármester.

Ezen kívül az önkormányzati tulajdonban lévő partfal omlása még öt helyszínen okoz gondot. A legsúlyosabb 140 m-es szakasz a Kuruc utcában van, ez 20 ingatlant érint. A földet visszatömték, életveszély nincs, de rossz idő esetén kialakulhat. Ennek a résznek a megerősítéséhez vis major keretre adott be pályázatot az önkormányzat.

Ennek a szakasznak a helyreállítása 169 millió forintba kerülne. Ehhez 30 százalék az önrész. Az önkormányzatnak nincs rá kerete, ezért kérték a belügyminisztert, hogy tekintsen el ettől. Ahhoz, hogy el tudják kezdeni a támfal tervezését itt is, és ha nyernek pályázaton pénzt, azonnal hozzá kezdhessenek az építéshez, a vis major keretből előleget kértek - tette hozzá a polgármester.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!