Magyarország

2010.06.04. 13:16

Nem tudták a birkatetemeket katonai kétéltűkkel sem összeszedni

<p>A katonai kétéltű járművek sem tudták megközelíteni a Székesfehérvár mellett elpusztult birkákat.</p>

Úgy megsüllyedt az egyik jármű, hogy azt kellett menteni. Hatszázhúsz birka pusztult el a városhoz tartozó Feketehegy melletti legelőn két hete, de a tetemek harmadát tudták csak elszállítani, mert a terület víz alá került.


Bebizonyosodott, hogy katasztrófahelyzet van, nem lehetett összeszedni a tetemeket. Csak gyalog közelíthető meg a terület, a tőzeges, laza talaj, de van, ahol 1 m 70 cm-es víz fedi - mondta a Független Hírügynökségnek Rónai László, Székesfehérvár kerületi főállatorvosa.

773 birkát nyírtak meg a két hete jött vihar előtt. A juhász bezárta őket egy hodályba, hogy ne fázzanak, de a vihartól megrémültek és kitörtek. A Gaja-patak ekkor öntött ki, és az állatok vagy a 6-8 fokos hideg miatt pusztultak el, vagy belefulladtak a mocsárba. 20 tonna tetemet tudott a juhász összeszedni, mert még nagyobb víz jött. Négyszáz körüli birka két hete oszlik a vízben.

A város nehezményezte, hogy az állategészségügy és a vízügy már korábban tudott a történtekről, és nem tett semmit. A polgármester csak június 1-jén szerzett tudomást az esetről. Csütörtökön döntöttek arról, hogy ma a honvédség segítségével tisztítják meg a tetemektől a területet.

A főállatorvos azt mondja : amint lehet, összeül a védelmi bizottság az illetékesekkel, hogy a további teendőkről tárgyaljanak.

Járványveszély nincs, de a bomló tetemek miatt fertőzésveszély áll fenn. Információink szerint a területet csak akkor tudják majd fertőtleníteni, ha lehúzódott a víz.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!