Magyarország

2010.06.15. 15:04

Félmillió forint kártérítés a vakvezető kutya kitiltása miatt

<p>Első fokon pert nyert az a vak férfi egy üzlet ellen, akinek az alkalmazottak nem engedték, hogy vakvezető kutyájával menjen be a cég egyik közértjébe.</p>

Az alkalmazottak eljárása megsértette a férfi egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát, mert olyan helyzetbe hozták, hogy fogyatékossága miatt nem vehette igénybe a mások számára elérhető szolgáltatást - tájékoztatta a Független Hírügynökséget kedden a Magyar Helsinki Bizottság.

Az eset még 2009. októberében történt, amikor a vak férfi az egyik Match üzletben szeretett volna vásárolni vakvezető kutyája segítségével. Az üzlet biztonsági őre azonban nem engedte be a kutyát, amivel lehetetlenné tette a vak férfi belépését is. Az üzlet főpénztárosa is azt közölte, hogy a kutyát az üzletbe nem lehet bevinni.

A vak férfi, akinek a Magyar Helsinki Bizottság biztosított ügyvédi képviseletet, többek között annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az üzlet alkalmazottainak eljárása megsértette az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát, mert olyan helyzetbe hozta, hogy fogyatékossága miatt nem vehette igénybe a mások számára elérhető szolgáltatást. A megaláztatás miatt félmillió forint nem vagyoni kártérítést is kért a cégtől - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A bíróság szerint jogsértő a vakvezető kutya bevitelének megtiltása és indokolt a vak férfi által követelt kártérítés is, mert az eset megalázó jellege, nyilvános volta és a vak férfi helyzetéből eredő, átlagnál nagyobb sérülékenysége együttesen megalapozza a kért összeget. A bíróság emellett eltiltotta a céget a jövőbeli jogsértéstől, és arra kötelezte, hogy magánlevélben fejezze ki sajnálkozását az eset miatt.

A jogsértés tényét a Match az elsőfokú eljárásban elismerte, a cég az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!