Magyarország

2010.06.03. 10:08

Fertőzésveszély vízbe fulladt birkák miatt

<p>Fertőzésveszély van Székesfehérvár közelében. Hatszázhúsz birka pusztult el a városhoz tartozó Szárazréten két hete.</p>

A tetemek 1/3-át tudták csak elszállítani, mert a terület víz alatt van. A katasztrófavédelmi bizottság csütörtökön reggel próbált megoldást keresni. A honvédséggel délelőtt tárgyalnak.


A 773 birkát megnyírták a két hete jött vihar előtt. A juhász bezárta őket egy hodályba, hogy ne fázzanak, de a vihartól megrémültek és kitörtek. A Gaja-patak ekkor öntött ki, és az állatok vagy a 6-8 fokos hideg miatt pusztultak el, vagy belefulladtak a mocsárba. 20 tonna tetemet tudtak csak elvinni, mert még nagyobb víz jött.

A dögök kétharmada a víz alatt van. Másfél méter víz van a területen, alatta pedig mocsár. Terepjáróval is csak annyira lehet megközelíteni a volt legelőt, hogy utána két és fél kilométert gyalogolni kell még. Kézben lehetne kihozni a tetemeket. A Honvédséggel próbálnak megoldást keresni.

Járványveszély nincs, de a bomló tetemek miatt fertőzésveszély áll fenn, ezért a katasztrófaturizmust nem javasolják a hatóságok. A területet csak akkor tudják majd fertőtleníteni, amikor lehúzódott a víz- mondta a Független Hírügynökségnek Gombos Zoltán, megyei főállatorvos.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!