Magyarország

2010.06.04. 14:09

Fejlemények a sukorói földcsere kapcsán

<p>Több mint 1 milliárd 300 millió forint értékkülönbözetet állapított meg a Központi Nyomozó Főügyészség a napokban elkészült szakértői vélemény alapján a sukorói telekcsere kapcsán.</p>

Mint kiderült, a csereszerződésben a sukorói területek több mint 734 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok több mint 593 millió forinttal túlértékeltek voltak.


Mint ismert, az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség még 2009 tavaszán. A büntetőügy bizonyos sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusban történt cseréjével összefüggésben folyik. A telekcseréről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kötött szerződést korábban Joav Blum magánemberrel. Sukorón 20 helyrajzi számon szereplő földterületet adott volna cserébe a Magyar Állam két albertirsai és egy pilisi területért. A miniszterelnök 2009-ben kezdeményezte a telekcsere felülvizsgálatát, az MNV pedig eredeti állapotok visszaállítását kérte a bíróságtól.

Az ügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő a napokban terjesztette elő a szakvéleményét. Eszerint a csereszerződéssel érintett Velencei-tó melletti, 70 hektárt meghaladó sukorói terület csereszerződés időszakára eső összértéke 1 milliárd 818,3 millió forint. Ezzel szemben a feljelentéssel érintett csereszerződésben ezt a területet 1 milliárd 84 millió forintban számították be, vagyis 734,3 millió forinttal kevesebbért, mint amennyit akkor ért.

Az ügyészség által korábban kirendelt igazságügyi szakértő meghatározta a csereszerződéssel érintett albertirsai és pilisi ingatlanok összértékét is. Mint kiderült, ezek értéke "mindössze"193,8 millió forint, szemben a szerződésben beszámított 787,4 millió forinttal. Ebből egyébként 15,1 millió forintot ér a 4. számú főút Monor-Pilis elkerülő szakaszának nyomvonalával érintett terület. Eszerint a csereszerződésben megjelölt és a szakértő által meghatározott érték különbsége itt összesen 593,5 millió forint.

Az ügyészségen egybevetették a két szakvéleményt, amelyből kiderül: a csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak. Eszerint összesen 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg a csereügyleteknél.

Az újabb szakértői vélemény megállapításairól az ügyészség már tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, az MNV Zrt. Ellenőrző Bizottságát, továbbá az ügyben ugyancsak vizsgálatot folytató Állami Számvevőszéket is - tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteki közleményében a Budapesti Nyomozó Főügyészség.

Az ügynek továbbra sincs gyanúsítottja.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!