Magyarország

2010.05.28. 17:22

Támogatták Réthelyi Miklós kinevezését

<p>17 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága Réthelyi Miklós kinevezését.</p>

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterjelölte pénteki meghallgatásán főbb céljai között kiemelte a családok helyzetének megerősítését, a társadalom kettészakadásának megállítását, az otthonteremtés támogatását és a kiszámítható nyugdíjpolitikát, valamint a fogyatékkal élők kiszolgáltatottságának csökkentését.

Réthelyi Miklós bizottsági meghallgatásán a főbb célok között említette azt is, hogy a minimálbér szintjét eltávolítják a segélyektől, különválasztják a szociálpolitikát a családpolitikától, valamint a gyermek- és ifjúságpolitikától. Közölte továbbá, hogy vissza kívánják állítani a munka becsületét és a családpolitikát a "fejéről a talpára álítják". A bizottsági tagok kérdésére megerősítette, hogy vissza kívánják állítani a 3 éves gyes-t és bővíteni kívánják a bölcsődei férőhelyek számát.

Ugyancsak kérdésekre válaszolva a miniszterjelölt egyebek mellett elmondta: a hajléktalanná válás problémáját, illetve a családon belüli erőszakot megelőzéssel kívánják kezelni. Támogatják, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba menjenek, és továbbra is inflációkövető lesz a nyugdíjemelés. Réthelyi Miklós szerint a nyugdíjrendszer egészét azonban felül kell vizsgálni, ahogy a jobbikos kérdező által felvetett kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot is.

A miniszterjelölt a kérdésekre adott több válaszában is hangsúlyozta, hogy nagyobb szolidaritást várnak a gondtalanul élőktől a szociálisan rászorulók iránt. A szociális problémák megoldásában az egyházi és civil szervezetek közreműködésére is számítanak. Így például a gyerekek elhelyezésénél, például a bölcsődei férőhelyek bővítésénél civil kezdeményezéseket is el tud képzelni.

A miniszterjelölt támogatására nemmel szavazott az MSZP 4 bizottsági tagja, a 3 tartózkodó pedig két jobbikos és egy LMP-s képviselő volt. Réthelyi Miklóst a Fidesz-KDNP tagjai, valamint egy jobbikos politikus támogatták.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!