Magyarország

2010.05.12. 17:59

MSZP: Vona Gábor ne tehessen esküt a gárda mellényében

<p>Az MSZP csütörtöki frakcióülésén még dönthet úgy, hogy nem írja alá a bizottsági elnöki posztokról való megállapodást - közölte Lendvai Ildikó, a párt leköszönő elnöke szerdán.</p>

Mint mondta, ők már korábban jelezték: ha felhatalmazást is ad az aláíráshoz a frakció, akkor is különvéleménnyel látják majd el a dokumentumot. Egyebek mellett azért, mert aggódnak, hogy a Jobbik adhatja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Lendvai Ildikó arról is beszélt: ha Vona Gábor valóban a gárda mellényéhez hasonló öltözékében megy majd a parlament pénteki alakuló ülésére, azt kérik, hogy ne tehessen esküt.


Lendvai Ildikó szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: továbbra is aggodalommal tölti el őket, hogy a Jobbik adhatja majd a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Emellett azzal sem értenek egyet, hogy a külügyi bizottságot ne ellenzéki képviselő vezesse. Arról, hogy aláírják-e a bizottsági elnöki posztokról szóló megállapodást, az MSZP frakciója dönt csütörtöki ülésén. Lendvai Ildikó szerint, ha nem is írják alá, az a parlament pénteki alakuló ülését nem befolyásolja majd. Ha pedig aláírják, különvéleménnyel fogják ellátni.

A szocialista politikus emlékeztetett, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnökének és tagjainak is "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesni - ezen ki kell derülnie annak is, hogy az érintettek kapcsolódnak-e valamilyen szinten a Magyar Gárdához vagy annak finanszírozásához. Lendvai Ildikó szerint ha az átvilágítás ehhez hasonló nemzetbiztonsági kockázatot tár fel, azt a szolgálatoknak jelezniük kell a házelnöknek. A politikus ezért arra kéri Schmitt Pál kijelölt házelnököt: alaposan olvassa majd el a szolgálatok jelentését, mert az ő mérlegelésén múlik, hogyan dönt a kérdésben.

Lendvai Ildikó tájékoztatóján beszélt arról is, hogy Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője megalázza, megszentségteleníti a parlamentet, ha - ígéretéhez híven - a Magyar Gárda mellényében vagy ahhoz hasonló öltözékben megy majd az Országgyűlés pénteki alakuló ülésére. Szerinte ebben az esetben az első ember, aki tehet valamit, az a köztársasági elnök. Sólyom Lászlótól ezért azt kéri, ha a jobbikos frakcióvezető viselni fogja a mellényt, ne tehessen esküt. Amennyiben az államfő felszólítása nem vezet majd eredményre, a fideszes korelnöktől, illetve házelnöktől várják majd, hogy tegyenek valamit az ügyben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!