Magyarország

2010.05.05. 17:11

Kiemelt jelentőségű projekt lett a Nabucco-beruházás

<p>Kiemelt jelentőségű projektté nyilvánított a kormány a Nabucco-beruházást - mondta el szerdán a kormányszóvivő.</p>

Szollár Domokos hozzátette: a döntés nyomán fél évvel korában elkészülhet a Kaszpi-térségből gázt szállító vezeték. A kormány a magyar és a horvát gázvezetékrendszer összekapcsolását is s a kiemelt projektek közé emelte.


A Nabucco-vezeték magyarországi szakasza - amely a román és az osztrák határ között húzódik majd - csaknem 400 kilométer hosszúságú lesz. A beruházás egymilliárd euróba kerül, 2011 második felében kezdődik és 2014-15-re fejeződhet be. A Nabucco-vezetéken évente 31 milliárd köbméter gázt juttathatnak el a Kaszpi-tenger térségéből Európába. A szerdai döntést a hazai energiabiztonság megerősítése indokolta, amelyben a most búcsúzó parlament pártjai is egyetértenek - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Szollár Domokos ugyancsak fontosnak nevezte a horvát és a magyar gázvezeték-rendszer összekapcsolását. A beruházás része a magyar és a többi közép-európai ország gázhálózata között tervezett összeköttetésnek. A magyar és a horvát hálózat várhatóan jövő év elején készül el. A két vezetékrendszer összekötéséhez 210 kilométeres szakaszt építenek, összesen 20 millió euróért. A beruházással közvetlenül el lehet majd juttatni a délről érkező cseppfolyós gázt Közép-Európába.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!