Magyarország

2010.05.22. 08:44

Bárkiből lehet polgárőr - Népszabadság

<p>Egyelőre nincs törvényi akadálya annak, hogy a feloszlatott Magyar Gárda tagjai polgárőrszervezeteket hozzanak létre.</p>

Az Országos Polgárőr Szövetség korábban kezdeményezte ugyan a "polgárőr" szó levédését, de valószínűleg törvénymódosítás is kell az illetéktelenek kiszűréséhez - írja a Népszabadság. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke azt mondta a lapnak: nem tagjai a szövetségnek azok a polgárőrszervezetek, amelyeket a feloszlatott Magyar Gárda tagjai hoznak létre. Megvédik magukat a céljaikkal összeegyeztethetetlen törekvésektől - tette hozzá. A szervezetnek van etikai kódexe, de ezek a belső normák nem szerepelnek a polgárőrségről szóló törvényben, vagyis másokra nézve nem kötelezőek. A polgárőröknek egyébként nincs hatósági jogkörük, "védelmi helyzetben" gázspray-t használhatnak, kényszerítő eszközt azonban nem alkalmazhatnak. Jobbára csak formális feltételeknek kell eleget tenni és polgárőr gyakorlatilag most bárkiből lehet - olvasható a lapban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!