Magyarország

2010.04.13. 16:11

Átadták a Kultúra Magyar Városa címeket

<p>Eger, Gyõr, Vác és Ráckeve nyerte el idén a Kultúra Városa címeket. Az elismeréseket kedden adta át Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Mûvészetek Palotájában.</p>

A címet 2005-ben alapították, és olyan városi önkormányzatokat ismernek el vele, amelyek kiemelkedõen fejlesztik, illetve támogatják kulturális, mûvészeti életüket, és annak értékeit példaértékûen mutatják be.

A Kultúra Magyar Városa címet idén a "megyei jogú városok" kategóriájában Eger és Gyõr, a "tízezer lakosúnál nagyobb városok" kategóriájában Vác, míg a "tízezer lakosúnál kisebb városok" kategóriájában Ráckeve nyerte el - mondta a Független Hírügynökségnek Szurmainé Silkó Mária, a kulturális minisztérium közmûvelõdési fõosztályának vezetõje.

Díszoklevelet kapott Szolnok a belváros kulturális célú fejlesztése terén elért eredmények és továbbfejlesztési tervek elismeréseként, illetve Nyíregyháza a város kulturális célú fejlesztése terén kifejtett erõfeszítések elismeréseként. Díszoklevéllel jutalmazták Ajkát az egykori iparváros új, kulturális irányú fejlesztési elképzeléseiért, valamint Kazincbarcikát és Szentest a "szobrok városa" program terén elért eredményekért.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium - együttmûködésben a Külügyminisztériummal, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, a Magyar Turizmus Zrt-vel, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével - 2005 óta hirdeti meg pályázatát A Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére.

2005-ben Kecskemét, Keszthely és Vasvár, 2006-ban Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a címet. A Kultúra Magyar Városa 2008-díjat Gyula, Miskolc és Tokaj kapta, 2009-ben Balatonfüred és Szombathely részesült az elismerésben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!