Magyarország

2010.04.14. 16:31

Kormányváltásra kiürülhet az államkassza?

<p>Kiürülhet az államkassza, mire az új kormány azt átveszi - mondta szerdán a Fidesz elnöki stábjának vezetõje.</p>

Szijártó Péter hozzátette: ez vészhelyzetet jelentene, amelyhez rendkívüli intézkedésekre lehet szükség. A fideszes politikus szerint ilyen mély válságból, csak minden eddiginél nagyobb nemzeti egységgel lehet kilábalni.

Az elsõ negyedév végére az államháztartás hiánya elérte az egész évre tervezett mérték háromnegyedét - mondta szerdán Szijjártó Péter. A Fidesz elnöki stábjának vezetõje szerint a költségvetés tele van trükkökkel, a kormány pedig kiüríti a kasszát. A politikus szerint az új kormányzat elsõ és legfontosabb feladata lesz a gazdasági állapot pontos felmérése és annak nyilvánosságra hozatala. Rövid távon a korrupciós csatornák elzárása, illetve az adócsökkentés, a kis- és középvállalkozások támogatása és a munkahelyteremtés a feladat. A kormányalakítás követõen újra tárgyalni kell az IMF-fel a hitelszerzõdésrõl, hiszen megváltoztak a feltételek - mondta Szijjártó Péter.

A jelenlegi nehéz helyzetbõl csak minden eddiginél nagyobb lendülettel lehet kitörni, amelyhez minden eddiginél nagyobb nemzeti egység kell - fogalmazott Szijjártó Péter . A Fidesz politikusa szerint ez a választói felhatalmazás mértékétõl függ.

A Fidesz kitart amellett, hogy jelentõsen - nagyságrendileg a jelenlegi felére - kell csökkenteni a parlamenti és az önkormányzati képviselõk létszámát. Szijjártó Péter hozzátette: egyensúlyba kell hozni az önkormányzatok forrásait és feladatait, hiszen az általuk fenntartott oktatási, szociális és egyéb intézményeknek mûködniük kell.

Arra a kérdésre, hogy mit kezdenének egy esetleges kétharmados parlamenti többséggel, Szijjártó Péter úgy válaszolt, hogy a Fidesznek kötelessége élni a felhatalmazással. A politikus komolytalannak és nevetségesnek nevezte azokat a szocialista vádakat, hogy a Fidesz áll a tömeges átjelentkezések mögött. Szijjártó Péter szerint ezt igazolja az is, hogy a Fidesz milliós többséget szerzett a választásokon.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!