Magyarország

2010.04.06. 10:56

Alacsony a pályakezdõk mobilitása, de külföldre sok frissdiplomás kimenne dolgozni

<p>Alacsony a pályakezdõk mobilitása, tízbõl nyolcan választják szülõhelyüket a költözéssel szemben.</p>

Derül ki a Figyelõ-Hewitt KarrierStart TOP 30-as felmérésébõl, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. Munkavállalási szempontból egyedül Közép-Magyarország, azon belül leginkább Budapest a vonzó célpont a megkérdezett vidékiek több mint 60 százaléka számára. Ha egy vidéki a fõvárosban végezte tanulmányait, akkor a legritkább esetben megy vissza a szülõhelyére egy állás miatt. A külföldi munkalehetõségeket viszont már jóval szívesebben választják a frissdiplomások.

A 36 ezer pályakezdõ megkérdezésével készített felmérés szerint a válság következtében most még nehezebb munkát találni a friss diplomával rendelkezõ fiataloknak, mint korábban. Az új generáció mobilitási hajlandósága a tapasztalatok szerint átalakult. Korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy a fõvárosból a munka kedvéért vidékre költözzenek, az utóbbi évben ez többször elõfordult. Az állások közül kevésbé válogatnak, a legfõbb szempont, hogy elkezdhessenek dolgozni.

Külföldre már jóval szívesebben mennek a frissdiplomások: kétharmaduk minimum néhány hónap erejéig kipróbálná magát az országhatárokon kívül. Minden ötödik pályakezdõ akár három évre vagy többre is kimenne. Kiugró mértékben kívánkoznak külföldre a budapestiek, különösen a Corvinus, a Mûegyetem, a Semmelweis Egyetem és az IBS hallgatói közül. Késõbb azután magasabb fizetési igényekkel térnek vissza, s az országhatáron belül ragadt társaiknál jóval többen vágynak közülük vezetõi pozícióra - derül ki a felmérésbõl.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!