Magyarország

2010.03.03. 14:28

Tuzennégy festményt kaptak vissza a Sigray-örökösök

<p>A bíróság döntése nyomán tizennégy festményt kaptak vissza szerdán a Sigray-család képviselõi a Magyar Nemzeti Múzeumtól (MNM).</p>

Az alkotások a XVIII-XIX. századból valók, többnyire ismeretlen mûvészek munkái, az örökösök végrehajtó jelenlétében kapták meg õket a múzeumban. Csorba László, az MNM  fõigazgatója elmondta, hogy a bíróság 2009 õszén döntött arról, hogy a mûtárgyakat vissza kell adni a családnak.

Csorba László a szerdai tájékoztatón hangsúlyozta, hogy két fontos elv ütközik az ügyben: egyrészt a magántulajdon tiszteletben tartása, másrészt az állami vagyon védelme. Az intézmény február elsejétõl kinevezett fõigazgatója hozzátette: sajnálatos, hogy ilyen hosszan elhúzódott a hagyaték visszaadása. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem kívánja minõsíteni elõdei döntését. Egyúttal az intézmény nevében elnézést kért a Sigray-örökösöktõl a kellemetlenségekért.

A családot képviselõ Osztroluczky Dénes a képek átvétele után elmondta, hogy egy méltatlanul hosszúra nyúló folyamat sokadik állomása a szerdai. Hozzátette, hogy gróf Sigray Antal a második világháború idején, majd az ötvenes években több ezer tárgyat adott át megõrzésre magyar múzeumoknak, ezeknek pedig csupán a töredéke került vissza eddig az örökösökhöz.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!