Magyarország

2010.03.01. 16:03

Rágalmazásért pénzbüntetésre ítélték Debreczeni Józsefet

<p>Debreczeni József közírót rágalmazásért 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a II. és IIII. kerületi Bíróság elsõ fokon hétfõn.</p>

Debreczenit a Népszabadságban 2008. szeptember 20-án megjelent "A diktatúra árnyéka" címû írása miatt marasztalták el az UD Vagyonvédelmi Zrt. feljelentése után kezdõdött perben. Az ítélet nem jogerõs, mert Debreczeni József 3 napi gondolkodási idõt kért, védõje pedig fellebbezési szándékot jelentett be.

Debreczeni József 2008. szeptember 20-án a Népszabadságban megjelent "A diktatúra árnyékában" címû írásában úgy fogalmazott, hogy az UD Vagyonvédelmi Zrt. titkos hálózatot hozott létre és azt fejtegette, hogy a titkosszolgálati eszközök bevetése politikai ellenfelekkel szemben a diktatúra jellemzõje. Az írás miatt az UD Zrt. feljelentette Debreczenit rágalmazásért. A 2009. szeptember 25. óta folyó perben a bíróság többek között meghallgatta az UD Zrt. vezérigazgatóját és Szilvásy György volt minisztert is.

A hétfõn kihirdetett ítéletével a bíróság Debreczeni Józsefet 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, ami meg nem fizetés esetén 200 napi fogházra változtatandó. Bartosné Gráczer Márta bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, hogy Debreczeni József egyoldalúan kiválasztott információkat tényként értékel. A bírónõ hangsúlyozta, hogy a véleménnyilvánítás szabadsága nem korlátlan, az nem sértheti mások jogait.

A tárgyalás után a büntetlen elõéletû Debreczeni József újságíróknak kijelentette, megfontolja, hogy fellebbez-e az ítélet ellen, vagy inkább vállalja a 200 nap fogház büntetés letöltését.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!