Magyarország

2010.03.23. 12:53

Elavult háztartási gépek cseréjét támogatja a környezetvédelmi tárca

<p>A zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít Klímabarát Háztartás néven, amelynek keretében a rászorulók energiafaló hûtõ- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra - írja a környezetvédelmi minisztérium keddi közleménye.</p>

Az egymilliárd forintos keretösszegû csereakció nagyjából 15 ezer korszerû és takarékos háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. A programra az idõskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élõket és a regisztrált munkanélkülieket segítõ alapítványok és egyesületek pályázhatnak. Ezzel mintegy 2 ezer tonnával csökken a háztartások éves CO2 kibocsátását, ami 2600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben - írja a közlemény.

A program keretében a szaktárca háztartásonként és a pályázatot benyújtó szervezetek saját részére székhelyenként egy régi mosógép "A" energiahatékonysági osztályú új mosógépre, illetve egy régi hûtõgép "A", "A+", "A++" energiahatékonysági osztályú új hûtõgépre történõ lecserélését támogatja. Egy pályázónak maximálisan bruttó 70 000 Ft támogatás adható A+ és A++ energiacímkével rendelkezõ hûtõgép vásárlására. "A" energiaosztályú hûtõgép és mosógép megvétele esetén pedig a támogatás maximális összege 60 000 Ft. Egyszerre mindkét készülékre is lehet pályázni.

A közlemény szerint a támogatás elsõdleges célja a klímavédelem, ezért az új háztartási gépek vásárlása mellett a program kiemelt hangsúlyt fektet a mûködõképes, régi háztartási gépek visszagyûjtésére is. A pályázatok elbírálása folyamatos, azokat 2010. október 30-ig vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idõsebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerû készüléket lecserélnék a legkorszerûbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentést lehetne elérni. A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentõs megtakarítást is eredményez. A korszerû háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hûtõgép lecserélésekor közel 10.000 Ft-ot lehet évente megtakarítani, de például egy, a 80-as évekbõl származó hûtõ cseréjével, több mint 15.000 Ft-ot lehet spórolni minden évben - derül ki a közleménybõl.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!