Magyarország

2010.03.29. 20:09

Az OVB szerint nem a testület hatásköre Orbán Viktor újabb iskolai kampánya

<p>Az Országos Választási Bizottság szerint nem az OVB, hanem a területileg illetékes választási bizottságnak kell határozatot hoznia Orbán Viktor iskolai kampányának ügyében.</p>

Az OVB-hez az MSZP kampányfõnöke, Szigetvári Viktor fordult, azt kérve a testülettõl, hogy a korábbi hasonló eset után ismételten tiltsa el a Fidesz elnökét a további jogsértéstõl. Az OVB hétfõi ülésén újabb 5 esetben kértek jogorvoslatot a "Narancsvidék" címû szocialista kiadvány ügyében, amelyben korábban a testület már úgy döntött, hogy az impresszum hiánya jogsértõ.

Az MSZP-s kampányfõnök az Orbán Viktorral kapcsolatos beadványában utalt arra, hogy a zuglói iskolában tartott korábbi beszéde miatt az OVB már elmarasztalta múlt hét csütörtökön a Fidesz elnökét. Szigetvári Viktor ezért kérte, hogy a Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban pénteken tartott újabb politikai "tevékenysége" miatt Orbán Viktort ismét tiltsa el ettõl a jogsértéstõl. Szigetvári Viktor hivatkozott a közoktatásról szóló törvényre, amely szerint nevelési-oktatási intézményben nem lehet párthoz kötõdõ politikai tevékenységet folytatni. Orbán Viktor pénteki iskolai rendezvényérõl egyébként a Tv2 is beszámolt a vasárnapi Naplóban, ezt a felvételt is csatolták a beadványhoz.

Az OVB-ben elõször vita alakult ki, hogy vajon az OVB hatásköre-e dönteni az ügyrõl, vagy át kell-e adni a területileg illetékes választási bizottságnak. Halmay Gábor, a testület elnöke-helyettese felhívta a figyelmet, hogy ha a zuglói hasonló iskolai kampány ügyben egyszer már döntöttek, akkor semmi sem indokolja, hogy most máshova utalják ezt az ügyet. A Vita során elhangzott, hogy a múlt heti zuglói iskolai ügyben hozott OVB döntés ellen fellebbeztek a Legfelsõbb Bírósághoz, azonban az illeték megfizetés hiánya miatt a bíróság hétfõn elutasította a felülvizsgálati kérelmet. A vita végén az OVB 4:2 arányban úgy döntött a Mustármag intézményben történteket átutalják a területileg illetékes bizottsághoz.

A Narancsvidék címû kiadvánnyal kapcsolatos 5 jogorvoslati kérelem többsége felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére terjesztik az MSZP kiadványát az ország több településén is, hogy az OVB március 19-én már megállapította: impresszum híján ez jogsértõ. A testület hétfõn egyes beadványokat formai okok miatt elutasított, de alapvetõen megismételte korábbi döntését, és megállapította a szabálysértést.

A testület döntött 9 népszavazási kérdésrõl is, 7-et fõleg azért utasított el, mert a feltett kérdés nem volt egyértelmû, kettõt pedig az Alkotmánybíróság határozata miatt tárgyaltak újra, és döntöttek végül nemmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!