Magyarország

2010.02.16. 14:51

Tényleg magas a magyar adóteher? - Lista!

<p>Egy friss elemzés 183 országban - köztük hazánkban - vizsgálta a cégek által fizetendő adók nagyságát.</p>

Térségi szinten közepes a magyar vállalati adóztatás minősége a PwC és a Világbank szerint. Kelet-közép-európai összehasonlításban átlagos, de világviszonylatban átlag alatti a magyarországi vállalati adórendszer vonzereje – derül ki egy friss elemzésből.  - Vg.hu összeállítás.

A Világbank csoport és a PricewaterhouseCoopers (PwC) által készített adózási körkép 183 országban vizsgálja a cégek által fizetendő adók nagyságát, továbbá az adófizetések gyakoriságát és az adóadminisztrációra fordítandó idő hosszát.

Az összesített mutatószám alapján hazánk 183 ország között a 122. helyen áll, közvetlenül Szlovákia és Csehország után, viszont jócskán megelőzve Lengyelországot és Romániát. Az új EU-tagállamok közül a baltiak sokkal jobb helyezéseket értek el, és egyes balkáni államok (Macedónia, Horvátország) is „eminensnek” számítanak.

Vállalati adóteher országonként - Lista itt

Az index összetevői közül Magyarország meglehetősen jól szerepelt az adófizetések gyakorisága alapján (egy átlagos cégnek évente 14 határidőhöz kell igazodnia, míg például Lengyelországban ez a szám 40, Romániában pedig 113). Ugyanakkor a szabályok bonyolultsága miatt évente 330 órát vesz igénybe az adóadminisztráció (ennek közel kétharmadát a munkaadók által fizetett munkaadói járulékok számfejtése viszi el), és az adók mértéke is nagyobb az átlagnál.

A Világbank és a PwC szakemberei – egy két éve működő átlagos részvénytársaságot alapul véve – 9,1 százalékra becsülik a tényleges nyereségadó, 39,5 százalékra a különböző bérterhek és 8,9 százalékra az egyéb elvonások (iparűzési adó, helyi adó, gépjárműadók stb.) mértékét. Ezek a terhek összesen a nyereség 57,5 százalékát viszik el, ez az összes új EU-tagállaménál magasabb érték – igaz, hogy Nyugat- és Dél-Európában sokszor ennél is nagyobb elvonással találkoztak a jelentés szerzői - írja a Vg.hu.

A vizsgált időintervallumban (2008. júniusa és 2009. júniusa között) a világ 45 országában hajtottak végre valamilyen egyszerűsítést a vállalati adózásban. A legnépszerűbb – egyúttal leglátványosabb – intézkedés a nyereségadó kulcsának a csökkentése volt; ezzel Spanyolországtól Koszovóig, Vietnamtól Algériáig húsz ország élt. Sok kormány (például a lengyel és a cseh) az adószabályok egyszerűsítésével igyekezett kedvezni a befektetőknek, mások mérsékelték a munkaadói járulékokat vagy megszüntettek egyes adónemeket. A legaktívabb reformer Kelet-Timor volt: harmadára csökkent a vállalati nyereségadó kulcsa, változtak az értékcsökkenési leírás szabályai, és az egyszerűsítéseknek köszönhetően 364 órával (!) mérséklődött az adóadminisztráció éves időigénye. Magyarország a jelentés szerint nem hajtott végre semmiféle, az adózást vonzóbbá tevő lépést a vizsgált időszakban.
Forrás: www.vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!