Magyarország

2010.02.28. 19:18

Több adót kell fizetni a lízingelt autók után - RTL Híradó

<p>Rosszul jártak a lízingelt autót használók. Ha ugyanis vagyonadót kell fizetniük a kocsi után, annak mértékét nem csökkenthetik a befizetett súlyadóval. Más autótulajdonosoknak viszont elég a csökkentett adót befizetni - számolt be az RTL Híradó.</p>

Akár egy 8 éves, egymillió forintba kerülő autót is lehet lízingelni. Ha az autó több, mint 170 lóerős, akkor vagyonadót is kell utána fizetni. De ha ugyanezt az autót nem lízingelik, hanem készpénzre veszik, akkor jobban jár a tulajdonos. A kiszabott vagyonadóból ugyanis levonhatja a már befizetett súlyadót, és csak a különböztetet kell kifizetni.

Volt olyan lízingelt autót használó, aki szerette volna a súlyadót levonni, mivel ezzel elvileg csökkenthető a vagyonadó összege. A lízingcég azonban arról tájékoztatta, hogy mivel a két adónemnek nem ugyanaz a kötelezettje, erre nincs mód, így meg kell fizetni a vagyonadót és a súlyadót is.

Körülbelül tízezer autós járt így. Ők évente legalább 40 ezer forintot veszítenek. Sőt, a lízingelt autót használóknak még áfát is kell fizetniük a vagyonadó után. A lízingcégek ugyanis csak így számlázhatják ki az adót.

Az RTL Híradó megkereste a Pénzügyminisztériumot az ügyben, de eddig nem kaptak választ arra, hogy miért működik így a rendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!