Magyarország

2010.02.25. 18:13

Szervezett lejárató kampányt miatt feljelentés

<p>Ingatlanban és az autó-motorsportban érdekelt üzleti körök szervezett lejárató kampányát látja a háttérben a sávolyi Balatonring motorverseny-pálya építésében is résztvevõ Grupo Milton tulajdonosa.</p>

Kovács Bence János csütörtökön büntetõfeljelentéseket tett, valamint 100 millió forint kártérítési pert indított az Index hírportál ellen. Szerinte a Lehet Más a Politika áll politikai háttérrel a támadások mögött. A Balatonring megépítését 15 milliárdos állami garanciás állami hitel is segíti. Kovács azt állítja, hogy eddig már 7,4 milliárdot fektettek be a pályában, aminek továbbépítéséhez a gazdasági válság miatt nem lehetett magántõkét szerezni, ahogyan azt eredetileg tervezték.

Zsarolás kísérlete miatt konkrét személyekkel szemben tett büntetõ feljelentést Kovács Bence János, a Grupo Milton spanyol érdekeltségû cég tulajdonosa. A csütörtöki sajtótájékoztatón bemutatott hangfelvételen az hallatszik, hogy a meg nem nevezett kft. nevében beszélõ azt állítja: ha kapnak 30 millió forintot, leállítják a Kovács ellen tavaly november óta megjelenõ írások folytatódását, mert az újságíró "fogható", ellenkezõ esetben további adatokat hoznak nyilvánosságra róla. Állítása szerint a visszautasítást követõen jelent meg róla az Indexben pár napja az az írás, ami szerint Kovács - aki egy összeállításban a 10-ik leggazdagabb magyar 54 milliárdos vagyonnal - múltjával, spanyolországi cégcsoportjával kapcsolatban egy sor hamis állítást tett.

A zsarolásban elhangzik egy jelenleg parlamenti mandátummal nem rendelkezõ párt, ami mögöttük áll. Majd a Lehet Más a Politika honlapjáról mutatott be részleteket Kovács, azt alátámasztandó, hogy a párt programjának része a Grupo Milton pátyi golffalu-beruházásának megakadályozását. Az Index újságíróját és az LMP-t eszközként használják fel ellenlábasai - hangsúlyozta Kovács Bence János. Az üzletember mindenesetre büntetõpert indított rágalmazásért a cikkek miatt és 100 millió forint kártérítést követel az Indextõl - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Kovács.

Az internetes portál a napokban azt írta nem felelnek meg mindenben a valóságnak az államilag garantál óriáshitelbõl építendõ Balatonring kapcsán is ismertté vált Kovács Bence János nagyvállalkozó életrajzában foglaltak, és nyoma sincs Spanyolországban a 87 cégbõl álló Grupo Milton cégcsoportnak. Az Index azt is kiderítette, hogy a 15 milliárdos állami garanciás hitel szerzõdésének aláírására váró Kovács ellen a 90-es évek közepén büntetõeljárás indult gazdasági bûncselekmények gyanújával.

Az Index összeállításából kiderül, hogy Kovács Bence János számos állítása megkérdõjelezhetõ. A Grupo Miltonról azt közlik hivatalosan, hogy annak tulajdonosa a 87 céget összefogó azonos nevû spanyol holding. Ezt azonban az interneten csak Magyarországon emlegetik, másutt nincs nyoma - írják. A Grupo Milton spanyol és angol nyelvû honlapját 2008. februárjában jegyeztette be Kovács üzlettársa a Milton 2006 s. l. nevû spanyol cég nevében, és kizárólag magyarországi és romániai ingatlanberuházásokat, elsõsorban zöldmezõs fejlesztéseket kínál. Az nem derül ki, hogy mely cégek lennének a holding tagjai az Index szerint. Az anyavállalat a cégnyilvántartás adatai alapján 2008 óta számos leányvállalatot alapított, fõleg spanyol nevû ingatlanprojekt-társaságokat. Egy nemzetközi céginformációs szolgáltató által az Index rendelkezésére bocsátott spanyol céginformációk szerint a Grupo Milton 2006-ot négy éve alapították, a valenciai társaságnak a két magyar vezetõvel együtt összesen hár! om alkalmazottja van.

Az internetes hírportál írásában megszólalók szavai és megszerzett dokumentumok alapján kérdésesek Kovács 90-es és 2000-es évek eleji múltjának adatai is. Miközben állítása szerint a világot járta, majd Spanyolországba jutott, ahol a Grupo Milton mellett a Logistic Land elnöke is lett, az Index szerint itthon volt, újságíróként és filmesként dolgozott, valamint vadászatokat szervezett, és "zûrös ügyeket hagyott a háta mögött". Az esetek vége az lett, hogy - egy újság cikke szerint - 1994-ben nagy értékre elkövetett csalás, két rendbeli sikkasztás, öt rendbeli jelentõs értékre elkövetett csalás kísérlete és hat rendbeli magánokirat-hamisítás gyanúja miatt vádemeléssel befejezõdött nyomozás indult ellene. A Vadászlap írásából az nem derül ki, hogy ezután mi történt az ügyekben.

A céginformációs adatok nem igazak - válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Kovács. Mint mondta, a mérlegeket, cégkivonatokat elõször jogászok, a sávolyi pálya megvalósíthatósági tanulmányát készítõ KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó, majd az MFB szakértõi is átnézték, a kormány jóváhagyása ezt követte. A döntéshozatali mechanizmus a kormány belsõ ügye, ezért nem tud részleteket, így arról sincs tudomása, hogyan áll a szerzõdés az MFB-vel, sõt, arról sem tudott eddig, hogy a Pénzügyminisztérium állítólag ellenezte a kormánygaranciás hitelt. Múltját pedig vállalja, ha bárkinek korábban kárt okozott, azt mindig megtérítette - mondta Kovács Bence János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!