Magyarország

2010.02.08. 16:42

Nyílt levelet írt az MDF szóvivõje a titkos közbeszerzések ügyében

<p>Az MDF arra kíváncsi, miért nem nyilvános az, hogy az Országgyûlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hány döntést hozott eddig titkos közbeszerzésekrõl és azok milyen nagyságrendûek voltak.</p>

Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt szóvivõje nyílt levelet írt hétfõn a testület tagjainak a gépjármûvek eredetiség-vizsgálata illetve a rendszer módosítása kapcsán.

Korábbi sajtóhírek szerint majdnem 5 milliárd forintba kerül a jármûvek új eredetvizsgálati rendszere. A központi informatikai rendszer módosítását az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. végezheti el a Közbeszerzési Értesítõben közzétett tájékoztatás szerint. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban döntött a megbízásról: az Eclipse Zrt.-nek kizárólagos jogai vannak ugyanis a rendszerben, így azt más nem módosíthatja.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala közzétette az Eclipse Zrt-vel december 31-én, titkosított eljárás keretében megkötött közbeszerzési megbízás vállalkozói szerzõdését. Abból azonban semmi érdemi információ nem derült ki arról, miért kellett újabb 5 milliárd forintot elkölteni egy teljesen értelmetlen rendszer kifejlesztésére és üzemeletetésére - írja hétfõn nyílt levelében az MDF szóvivõje.

Kerék-Bárczy Szabolcs a Figyelõ címû lap cikkére hivatkozva azt is írta: a vonatkozó kormányrendelet alapján több tízmilliárd adóforintot mindenfajta civil kontroll nélkül, sokszor teljesen indokolatlanul költenek el az állami hivatalok, nemzetbiztonsági okok miatt. Szerinte a Nemzetbiztonsági bizottság vélhetõen számos informatikai fejlesztést is titkossá nyilvánított, így az Eclipse Zrt. 20 milliárd forintra tehetõ megbízásainak többségét is.

A szóvivõ a bizottság tagjaitól azt is szeretné megtudni, miért nem tettek semmit a titkosított közbeszerzési gyakorlat ellen, amelyet õk maguk is kritizáltak már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!