Magyarország

2010.02.17. 05:20

Ma van hamvazószerda

<p>Február 17-ére esik idén a hamvazószerda, ezzel pedig elkezdõdik a húsvétot megelõzõ negyvennapos böjt.</p>

Hamvazószerda egy õsi hagyományra vezethetõ vissza: a hívõk homlokára az elõzõ évi megszentelt és elégetett barka hamujából a pap keresztet rajzol, közben pedig azt mondja, hogy "porból vagy és porrá leszel".

A farsangi idõszak lezárásaként hamvazó szerdán kezdõdik a húsvétot megelõzõ negyvennapos böjt - mondta a Független Hírügynökségnek Tátrai Zsuzsanna néprajztudós. A keresztények ebben a bûnbánati idõszakban a húsételek mellõzésével készülnek fel lelkileg a húsvét megünneplésére.

Hamvazószerdán az õsi hagyomány szerint a hívõk hamut szórtak a fejükre. Ez a hagyomány ma is él, de némiképp változott: a papok rajzolnak keresztet az elõzõ évben megszentelt és elégetett barka hamujából a hívõk homlokára. Ez pedig arra figyelmezteti az embereket, hogy ne feledjék: porból lettek, porrá lesznek.

A hamvazószerda utáni nap a torkos csütörtök. A hagyomány szerint ilyenkor még fel lehet függeszteni a negyvennapos böjtöt, és lehet egy nagyot lakmározni, meg lehet enni a farsangi idõszakból megmaradt ételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!