Magyarország

2010.02.15. 05:24

Idén elõször ülésezik ma az Országgyûlés

<p>Hétfõn ülésezik 2010-ben elõször a parlament. A mostani tervek szerint az Országgyûlés ebben az összetételében hétfõn és kedden, illetve jövõ hétfõn - február 22-én - ül még össze. Azután már csak az áprilisi országgyûlési választások után ülésezik az új parlament.</p>

Az Országgyûlés hétfõn választja meg az Országos Választási Bizottság 5 állandó és 2 póttagját. Napirenden lesz az új Polgári törvénykönyv hatálybalépésérõl és végrehajtásáról szóló törvény, amelyet az államfõ korábban nem írt alá, megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek. A Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy vegyék le napirendrõl az elõterjesztést.

Ebben a ciklusban várhatóan már nem döntenek a képviselõk a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállításáról - az errõl szóló törvényt korábban ugyancsak visszaküldte a parlamentnek Sólyom László köztársasági elnök.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek az új Polgári törvénykönyvvel összefüggõ módosításáról azonban - amelyet szintén visszaküldött az államfõ - várhatóan még a tavaszi ülésszakon döntés születik.

A Házbizottság támogatta, hogy kezdõdjön általános és részletes vita az MSZP-s Mesterházy Attila által benyújtott büntetõ törvénykönyv-módosításról, amely büntethetõvé tenné a holokauszt tagadását. A módosítás végszavazására azonban ebben a ciklusban már kevés az esély.

A fideszes Pesti Imre interpellációban kérdezi hétfõn Székely Tamás egészségügyi minisztert illetve rajta keresztül az MSZP-frakciót arról, hogy egyetértenek-e Mesterházy Attila orvosokkal kapcsolatos kijelentésével. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje január 31-én, egy nyilvános fórumon úgy fogalmazott: "Vajon rábízhatja-e magát egy közismerten baloldali érzelmû beteg egy úgymond netán jobboldali gondolkodású orvosra?".

Az Országgyûlés február 22-én is ülésezik, akkor fõként zárószavazások várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!