Magyarország

2010.02.09. 18:28

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják a volt józsefvárosi rendőrkapitányt

<p>Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Budapesti Nyomozó Ügyészség a nemrég leváltott VIII. kerületi rendőrkapitányt.</p>

Hat rendbeli hivatali visszaéléssel és egy rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A gyanú szerint 2009 első felében ismerőseinek elintézte, hogy egyes szabálysértési ügyeikben az eredetinél jóval enyhébb büntetést kapjanak. A Független Hírügynökség információi szerint ez az ügy áll a VIII. kerületi kapitányságvezető januári leváltásának hátterében.


A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint 2009. március és július között a VIII. kerületi kapitányság akkori vezetője hivatali helyzetével élt vissza, egyes szabálysértési ügyekben jogtalanul előnyben részesítette ismerőseit. A gyanú szerint az ismerőseire kirótt szabálysértési bírásokat rendre felülbírálta, a pénzbírságokat általában figyelmeztetésre változtatta.

A gyanú szerint ezeken felül egy alkalommal ellenőriztette le egy ismerőse által eladott autó adatait a gépjármű-nyilvántartásban, egyszer pedig jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának őrizetbe vételét.

A volt kapitányságvezető nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, január második felében házkutatást tartottak az ügyészek a VIII. és a II. Kerületi Rendőrkapitányság épületében. Közben a fővárosi rendőrkapitány javaslatára Bence József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta Práger Ferenc vezetői megbízatását. A VIII. kerületi kapitány mellett szintén visszavonta a megbízatását Hangyási Sándor, II. kerületi kapitánynak is. A két kapitány kérte nyugállományba helyezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!