Magyarország

2010.02.09. 17:55

Balázs Péter: Janukovics győzelmével kevesebb a veszély

<p>Energiabiztonsági megbeszélés, Duna-csúcs és V4 külügyi találkozó - ezeket nevezte Balázs Péter külügyminiszter az elkövetkező hetek legfontosabb diplomáciai eseményeinek.</p>

A tárcavezető keddi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a külügy gazdálkodása rendben van, újabb képviseletek bezárását pedig nem tervezik.


Bő két hét múlva - február 24-én - tartják a visegrádi energiabiztonsági csúcsot, amelyen a V4-ek országai mellett a 7 szomszédos országunk is képviselteti majd magát - mondta Balázs Péter. A találkozó témája az energiafüggőség és annak csökkentése lesz.
A következő két napban pedig Budapest ad otthont a Duna-csúcsnak - tette hozzá a külügyminiszter. A Duna-csúcsnak jelenleg 8, főként Duna menti állam a tagja és az Európai Unión belül egy külön makro regionális projektnek tekinthető.
Néhány nappal később, március 2-án tartják meg a Visegrádi 4-ek külügyi találkozóját, amelyen az unió keleti partnersége lesz a téma.

A külügyminiszter beszélt arról is, hogy az ukrán választás úgy tűnik Viktor Janukovics győzelmét hozta, ezzel pedig kevesebb veszély fenyegeti a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján. Balázs Péter egyébként éppen a közelmúltban találkozott az oroszbarát politikussal.

Balázs Péter a tájékoztatón - kérdésre válaszolva - arról is beszélt, hogy a külügy gazdálkodása rendben van, a költségvetési törvény pontosan szabályozza, hogy mire, mennyit lehet költeni. Újabb külföldi képviseletek bezárását egyébként nem tervezik, sőt újakat nyitnának. A külügyi, használaton kívüli ingatlanok eladását Balázs Péter fontosnak nevezte, mert több épület is feleslegessé vált már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!