Magyarország

2010.01.27. 16:12

Ebben a parlamenti ciklusban már nem döntenek a vagyonadóról

<p>Ebben a parlamenti ciklusban már nem lehet új döntést hozni a vagyonadóról - jelentette be a miniszterelnök szerdán. Bajnai Gordon hozzátette, a következő parlament dolga, hogy pótolja a kieső bevételeket.</p>

A kormány a következő hetekben áttekinti a költségvetési tartalékokat, hogy a hiánycélt tartani lehessen.


A kormányfő az Alkotmánybíróság keddi, vagyonadót érintő döntése kapcsán elmondta: a kabinet és a parlament két lehetőséget vizsgálhat: egyrészt a szabályok pontosításával megteremthetők a vagyonadó bevezetésének alkotmányos feltételei, vagy újabb takarékossági intézkedésekkel pótolják a kieső bevételeket.

Bajnai Gordon kijelentette: ebben a ciklusban már nem lehet új döntést hozni a vagyonadóról, ezért a kabinet a következő hetekben áttekinti a tartalékokat és a büdzsé egyes fejezeteit, hogy az idei hiánycélt tartani lehessen.

A miniszterelnök szerint a következő parlament dolga lesz, hogy eldöntse: úgy oldja-e a vagyonadó kérdését, hogy újabb takarékossági intézkedéseket vezet be, vagy megadóztatja a tehetősebbeket. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ő az utóbbira voksol. A kormányfő kifejtette, hogy a vagyonadóból képződő bevételek az ország költségvetésének egyensúlyát szolgálják, és hozzájárulnak egy stabil, gyarapodó országhoz, illetve az euró bevezetéséhez.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a vagyonadó a szolidaritásról szól, az a célja, hogy a legtehetősebb emberek - a lakosság mintegy 5 százaléka - hozzájárulásával csökkentsék a szegényebbek terheit. Bajnai Gordon kijelentette: ha a vagyonadót végképp eltörlik, azzal a vagyonos emberek győznek.

Az Alkotmánybíróság kedden visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét. Az Ab szerint a vagyonadó és annak önadózással való megállapítása önmagában nem alkotmányellenes. Ugyanakkor megállapították, hogy a lakások adójának alapjául szolgáló, árként elérhető érték bizonytalan, gyakran akár 30-40 százalékos ingadozást mutathat. A törvény azonban önadózással párosítja ezt, amivel a forgalmi érték bizonytalanságából eredő kockázatot egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ez pedig sérti a jogbiztonságot. Az ingatlanadó eltörlésével az idei költségvetésből 50 milliárd forint bevétel esik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!