Magyarország

2009.01.08. 22:08

VÁLASZTÁSI CSALÁS A IX. KERÜLETBEN - már az SZDSZ is gyanúba keveredett

<p>Budapest - Csütörtökön eljárás indult a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) IX. kerületi, országgyűlési képviselő-jelöltjére leadott kopogtatócédulák kapcsán, mert itt is felmerült a választási csalás gyanúja.</p>

 Így jelen pillanatban két nyomozás is érvényben van, mert a BRFK a IX. kerületi választási bizottság által aggályosnak talált, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Igazság és Élet Pártja, valamint a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltjeire leadott ajánlószelvényeinek kapcsán korábban már elrendelt egy vizsgálatot.

Az SZDSZ-es képviselő ügyében csütörtökön a Fővárosi Főügyészség rendelt el nyomozást, egy december végén érkezett feljelentés kapcsán. A IX. kerületben tartandó országgyűlési választással összefüggésben tehát jelenleg már két nyomozás is zajlik: az egyikben a Budapesti Rendőr-főkapitányság I. Főosztálya, az ügyészség által kezdeményezett nyomozásban pedig a II. Főosztály vizsgálódna. A Független Hírügynökség értesülése szerint azonban a két ügyet napokon belül, de elképzelhető, hogy már pénteken egyesítik.

A rendőrség decemberben az összes kopogtatócédulát begyűjtötte, azok közül az MDF-é, a MIÉP-é és a Magyar Szociális Zöld párté volt gyanús. A jelöltségért induló kilenc párt cédulái közül öt hamarosan visszakerülhet a kerületi választási bizottsághoz, ám a gyanúba keveredett négy másik párt cédulái a rendőrségen maradnak.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István csütörtökön a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy választási csalás gyanúja miatt a Fidesz jelöltjének vissza kellene lépni a ferencvárosi időközi országgyűlési választásoktól, miután a kerületi választási bizottság szerdai ülésén megállapította, hogy a MIÉP által leadott kopogtatócédulák közül 14 olyat találtak, melyen olyan emberek adati szerepeltek, akik állításuk szerint a Fidesznek adták le a cédulájukat.

Az MSZP szerint ez csak úgy fordulhatott elő, ha vagy a MIÉP betört a Fidesz választási irodájába és ellopta az adatokat - ebben az esetben miért nem tett feljelentést a Fidesz - vagy pedig a Fidesz átadta az adatokat a MIÉP-nek, ami súlyos csalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!