Magyarország

2008.10.02. 18:42

Zalabaromfi: éhhalál fenyegeti a szárnyasokat

<p>Ha napokon belül nem sikerül átvevőt találni, akár éhen is halhatnak a Zalabaromfi beszállítóinak szárnyasai - mondta az egyik tenyésztő. A társaság fizetésképtelensége miatt a becslések szerint 355 ezer pulyka és 680 ezer csirke vár sorsára 120 tenyésztőnél.</p>

A szárnyasok jelentős részét már legalább egy hete le kellett volna vágni. Az állatok elérték maximális tömegüket, így tartásuk, etetésük folyamatos veszteséget termel. Mivel a tenyésztők nem tudják leadni állataikat, bevételhez sem jutnak, ráadásul a 120 tenyésztőnek összesen 800 millió forinttal tartozik a Zalabaromfi. Emiatt hamarosan takarmányt sem tudnak vásárolni az állatoknak, melyek így éhen halhatnak. Dodonka József tenyésztő szerint a Zalabaromfi dolgozóival, a tenyésztőkkel, a takarmányozókkal és a szállítókkal együtt több ezer ember sorsa függ a cégtől. Mint mondta: tárgyalnak itthoni és külföldi átvevőkkel valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal is, de eddig nem sikerült megoldást találni.

A vágásérett állatok túltartása miatt különösen a pulykáknál az átlagos öt százalékról húsz százalékra nőtt az elhullási arány. A szárnyasok túl nagyra nőttek már és túl kevés a helyük, ezért az erősebb példányok megölik a gyengéket - mondta Petrics József, aki ötezer pulykát tart a Zala megyei Kilimánban.

A Zalabaromfi számláit szeptember elsején zárolta a CIB Bank. A döntés okáról a pénzintézet arra hivatkozva, hogy a cégtől nem kapott felmenést a banktitok alól, nem ad tájékoztatást. A vállalat ugyanakkor arra hivatkozik, hogy ők sem kaptak tájékoztatást arról, miért zárolták számláikat. A CIB Bank szeptemberben 50 millió forintot felszabadított a számláról, hogy a 700 dolgozó augusztusi bérét ki tudják fizetni.

A dolgozók csütörtökön újabb demonstrációt jelentettek be október 8-ra a CIB Bank zalaegerszegi fiókja elé - most azt szeretnék elérni, hogy a bank ismét szabadítson fel annyi pénzt, amennyi szeptemberi bérükhöz kell. Tóthné Kiss Teréz, a Zalabaromfi Üzemi Tanácsának elnöke azt mondta: ha addig megkapják juttatásaikat, elállnak a demonstrációtól, ha nem, akkor két hét múlva Budapesten is tüntetnek.

Magyar László, a Zalabaromfi kommunikációs képviselője úgy nyilatkozott, hogy továbbra is tárgyalnak a CIB Bankkal, de egyelőre nincs eredmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!