Magyarország

2008.09.30. 17:56

Szerdán kérhető az ingyenes pneumococcus elleni védőoltás a két évnél fiatalabb kisgyerekeknek

<p>Október elsejétől a két éven aluli kisgyermekek ingyen kaphatják meg itthon a pneumococcus elleni védőoltást, ha kérik ezt a szülők - így döntött korábban a kormány.</p>

Az oltást a két éven aluli gyerekek szülei kérhetik a háziorvosoktól. Ennél a korosztálynál nemcsak a vakcina ingyenes, a beadásáért sem kell fizetni - mondta Székely Tamás, egészségügyi miniszter. A miniszter hozzátette: a korábbi hírekkel ellentétben nem tervezik, hogy kötelezővé tegyék az oltást.

A pneumococcus baktérium a torok- és mandulagyulladás mellett súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, például tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, de gyakran felelős a felső légúti megbetegedések kialakulásáért is.

Székely Tamás elmondta még, hogy van elég oltóanyag, tehát mindenkinek jut, aki kér. Körülbelül 185-190 ezer gyermek tartozik itthon a 2 év alattiak korosztályába. A két évnél idősebb, de öt év alatti gyerekek, fokozott veszélyeztetettség esetén, 70 százalékos kedvezménnyel kapják meg az oltóanyagot, ami így 4600 forintba kerül.

A vakcina két hónapos kortól adható, a teljes védettséget egy több oltásból álló sorozat biztosítja. Ritkán ugyan, de mellékhatásokat is okozhat: levertséget, étvágytalanságot, aluszékonyságot, bőrpírt, esetleg lázat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!