Magyarország

2008.07.12. 21:59

Újabb magyar katona halt meg Afganisztánban

<p>Tűzszerész feladat végrehajtása közben életét vesztette egy magyar katona Afganisztánban szombat délután.</p>

21.57: Egy ideig nem dolgoznak a magyar tűzszerészek

Egy ideig nem vesznek részt a magyar tűzszerészek robbanószerkezetek hatástalanításában Afganisztánban. Szekeres Imre  honvédelmi miniszter ugyanis jóváhagyta Sándor Tamás, a kint szolgáló magyar csoport parancsnokhelyettesének kérését egy szombat esti videokonferencián, melyen a tárcavezető tájékozódott a szombati baleset részleteiről. A 32 éves Nemes Krisztián  tűzszerész századost, aki életét vesztette a robbanás során, a miniszter hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő. Szekeres Imre utasítására vizsgálóbizottságot hoznak létre a mostani és az egy hónappal ezelőtti tragédia kivizsgálására.

Sándor Tamás alezredes, a Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnokhelyettese szombat este videokonferencián tájékoztatta Szekeres Imre honvédelmi minisztert, Benkő Tibor vezérőrnagyot és Mikita János altábornagyot a részletekről. Elmondta, hogy a tűzszerész részleg magyar idő szerint szombat reggel hat órakor kapott bejelentést, hogy a tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton robbanószerkezetet találtak. Később kiderült, két házi készítésű robbanóeszközre bukkantak.

Először a német egység ment a helyszínre: zavaróeszközöket telepítettek ki, biztosították, majd átvizsgálták a terepet - mondta el Sándor Tamás. Ezután a magyarokkal kiegészült csapat az afgán rendőrökkel együtt azonosította a robbanószerkezeteket. A robbanás 16 óra 20 perckor következett be, azt, hogy hogyan, még nem tudni. A magyar tűzszerészek parancsnoka, a 32 éves Nemes Krisztián életét vesztette, egy helyi rendőr megsérült. Már eszméleténél van, kihallgatása tart. A helyszínen németek, horvátok és belgák is voltak, velük próbálják kideríteni, mi történhetett.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta, hogy Nemes Krisztiánt hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő. Hozzátette, hogy utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkari főnökét, hogy különleges vizsgáló bizottságot hozzon létre. A bizottság, amint lehetséges Afganisztánba utazik. A vizsgálatot Benkő Tibor vezérőrnagy vezeti majd, akinek a szombati és a június 10-i balesetről is részletes jelentést kell majd tennie. A honvédelmi miniszter tájékoztatta Sólyom László államfőt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét. A Párizsban tartózkodó kormányfő részvétét fejezi ki a történtek miatt, és támogatja a honvédelmi miniszter intézkedéseit. A köztársasági elnök levélben fejezi ki részvétét a tűzszerész hozzátartozóinak.

Szekeres Imre jóváhagyta Sándor Tamás kérését, hogy egy ideig a magyar tűzszerészek ne vegyenek részt Afganisztánban robbanószerkezetek felderítésében, hatástalanításában. A kint teljesítő magyar tűzszerészekkel pszichológus és lelkész foglalkozik. Elhangzott, hogy a most elhunyt parancsnok helyére küldenek majd ki valakit, de részleteket egyelőre nem tudni.


19.55: Elhunyt társát váltotta Afganisztánban a most meghalt katona

Egy 32 éves százados, Nemes Krisztián vesztette életét szombaton délután Afganisztánban, miközben egy afgán rendőrrel a terep felmérése közben felderített egy robbanószerkezetet. A tapasztaltnak számító fiatalember annak a katonának a helyét vette át a misszióban, aki nem egészen egy hónapja hasonló körülmények között halt meg. Kovács Gyula akkor egy házilag készített bombát próbált hatástalanítani, amikor a szerkezet felrobbant.


18.42: A Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész részlege feladatvégrehajtásra vonult ki a Kunduz városba vezető útra, amikor - eddig tisztázatlan körülmények között - robbanás történt, melynek következtében a magyar tűzszerész katona életét vesztette - áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, hogy különleges vizsgáló bizottságot hozzon létre. A honvédelmi miniszter indokoltnak tartja, hogy a bizottságot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága vezesse, megfelelő szakemberek bevonásával. A bizottság haladéktalanul, az első légi híddal Afganisztánba utazik. A vezérkari főnök Benkő Tibor vezérőrnagyot, MH ÖHP parancsok-helyettest bízta meg a vizsgálat vezetésével. Szekeres Imre  honvédelmi miniszter vidéki programját megszakítva Budapestre utazik, hogy beszéljen a magyar alakulat parancsnokával. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét.

Június 10-én is meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban egy házilag készített bomba hatástalanítása közben.

A mostani esettel együtt eddig összesen hat magyar katona halt meg az elmúlt tíz évben külszolgálatban, különböző missziók tagjaiként, tizenhárman pedig megsérültek...  Bővebben...

Kapcsolódó cikkek:

  • Meghalt egy magyar katona Afganisztánban
  • Végső nyugalomra helyezték a tűzszerészt
  • Eltemették a vadászgépbaleset áldozatát Lezuhant egy vadászgép Fehérgyarmaton 2008.06.20. Lezuhant egy vadászgép Fehérgyarmaton  2008.06.20. Video Video       
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!