Magyarország

2008.05.30. 20:54

Megint drágul a gáz!

<p>Július 1-től közel 10 százalékkal lesz drágább a gáz. Átlagos fogyasztás mellett ez havi 1540 forint többletkiadás.&#160;A gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is előre jelezhető.<br /> <P></P></p>

Július 1-től átlagosan 9,9 százalékkal drágul a lakossági földgáz ára - olvasható a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium honlapján. Az ipari fogyasztóknak átlagosan 7,7 százalékkal kell többet fizetniük júliustól a földgázért. A változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják.

A földgáz importárát a kőolaj ára határozza meg. Az elmúlt időszakban a kőolaj tovább drágult; míg 2007 októberében 80 dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig mostanra ez 130 dollár fölé emelkedett, ami több mint 60 százalékos drágulást jelent.

A Magyar Energia Hivatal a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a tendenciákat, és negyedévenként tesz javaslatot az árak módosítására.

A július 1-jei emelés egy átlagos (1660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta csaknem 1540 forintos többletkiadást jelent. A legutóbbi (áprilisi) adatok szerint gázártámogatást összesen 1 millió 662 ezer család kap, ez a gázt fogyasztó háztartások körülbelül 60 százaléka.

A távhő előállítása a háztartások döntő többségénél földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is előre jelezhető. A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is: a 2008. április adatok alapján csaknem 296 ezer család részesült távhőtámogatásban, ez az érintett háztartások 45 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!