Magyarország

2007.09.20. 23:32

Újabb privatizációk és áremelkedések várhatóak

<p>Újabb privatizációk és újabb áremelkedések várhatóak a a Fidesz szerint a múlt héten elfogadott vagyontörvény kapcsán.</p>

Szijjártó Péter, a párt szóvivője azt mondta, hogy a jogszabály miatt magánkézbe kerülhet több közszolgálati vállalat is, így akár duplájára emelkedhet a vízdíj, drágulhat az áram és a postai szolgáltatások.

Az ellenzéki poltitikus szerint a vagyontörvény ellentétes a nemzeti és a magyar emberek érdekeivel is, a privatizáció utat nyit Magyarország kisemmizéséhez. A Fidesz rendkívül károsnak tartja a múlt heti döntést, a nemzeti vagyon privatizálásával mélyülni fog a szociális válság, és hosszútávon is elveszíti a kormány a lehetőséget arra, hogy megvédje az embereket - mondta Szijjártó Péter.

A kedden hatályba lépő vagyontörvény alapján elvileg minden állami vagyon eladható, amin nincs tilalom, de a sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben nincs ilyen kormányzati szándék - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A jogszabály szerint az állami vagyon értékesítéséből befolyt összegeket az eddigi gyakorlattal ellentétben csak a meglévő vagyon értékének a megóvására, vagy új vagyon, például irodaház vásárlására lehet fordítani - közölte Tátrai Miklós.

A vízbázisok és a vízközművek eladásáról is megjelentek cikkek a sajtóban, miután 5 regionális közműcég kikerült a törvény mellékletében szereplő tilalmi listáról - mondta az államtitkár.

A jogszabályok kizárják a vízbázis vagy az infrastruktúra eladását, de az 5 állami tulajdonú közműcég üzemeltetési jogát várhatóan értékesítik. Tátrai Miklós szerint nem indokolt ezek megtartása, miután az ország 400 vízközmű cégéből csak ez az 5 van állami tulajdonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!