Magyarország részt vesz a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank tőkeemelésében

Akt.:
Budapest – Magyarország támogatja a Világbank csoporthoz tartozó Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) és a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) tőkeemelését – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Pénzügyminisztérium közleménye szerint, amikor hivatalában fogadta Franciscus Godts-t, a Világbank térségi országcsoport-igazgatóját.

A Világbank-csoporton belül 2018 tavaszán zárták le a tárgyalásokat az IBRD és az IFC tőkeemeléseiről. A pénzügyi művelet elfogadása zajlik az egyes tagországokban, a tőkeemelés a részvényesek 80 százalékának támogatását követően léphet hatályba – írták.

Jelezték: Magyarországon a tőkeemelésről szóló határozat jóváhagyása, az alapító okirat módosítása, majd a későbbi részvényjegyzés, illetve a befizetés országgyűlési jóváhagyáshoz kötött. A később esedékessé váló, befizetendő összegeket a 2019. évi központi költségvetési törvény előkészítése, valamint a középtávú tervezés során már figyelembe vette a Pénzügyminisztérium (PM) – tájékoztatott Varga Mihály a közleményben.

A pénzügyminiszter hozzátette: a tőkeemelés után megmarad Magyarország súlya a pénzintézetben, a Világbank pedig a friss tőkének köszönhetően sokkal aktívabban tud majd foglalkozni olyan témákkal, mint például a vízgazdálkodás fejlesztésének finanszírozása.

A találkozón szó volt az IFC új intézményi stratégiájáról is. Varga Mihály emlékeztetett, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország képviselői közösen fellépve kérték az IFC-t, hogy biztosítson egy, a kelet-közép-európai régiót ismerő, üzletfejlesztési támogatást nyújtani tudó szakértőt, aki Európából tudna hozzájárulni a V4-országok fejlesztéseihez. Az új stratégia keretében a pénzintézet egy 3 fős csapatot jelölt ki, akik a térséggel foglalkoznak – fűzték hozzá a PM közleményében.

-MTI-