Magyarország lemaradt a banki kapcsolatok terén

Az emberek 74 százaléka rendelkezett tavaly valamilyen bankkapcsolattal Magyarországon – derül ki a Gfk piackutató felméréséből. Ez a szám lényegesen kevesebb a nyugat-európai országokban tapasztaltaknál, ott ugyanis csaknem mindenki kapcsolatban áll valamelyik pénzintézettel. De még a keleti országokhoz képest is jelentős lemaradása van a magyaroknak a horvátokhoz és csehekhez képest, ahol az emberek 80-85 százaléka áll kapcsolatban valamelyik pénzintézettel. A felmérés szerint viszont fejlettebb banki kultúrával rendelkezünk mint Lengyelország, Románia vagy Bulgária.

Magyarországon a 30 és 40 év közöttiek rendelkeznek leginkább bankkapcsolattal, a 20 év alattiak és a 60 év felettiek pedig legkevésbé. Legtöbben folyószámlát használnak: a felnőttek kétharmada. Érdekes azonban hogy ezzel szemben csak az emberek valamivel több, mint felének van hozzá bankkártyája is.

Míg a banki termékek igénybevételével kapcsolatban Magyarország nemzetközi tekintetben nem áll túl jól, más a helyzet a hitelek terén. Az emberek 22 százaléka vesz igénybe valamilyen hitelt, ez több mint Ausztriában, Csehországban vagy Szlovákiában.

Bár még alacsony az elterjedtsége, de egyre komolyabb ütemben növekszik az elektronikus bankolás. Tavaly már az emberek 7 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.