Magyarország legszebb birtokait keresik

Magyarország legszebb birtokait keresik
© Fotó: HVG
Budapest – Magyarország legszebb birtoka címéért hirdettek versenyt – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens, az Agrárrendezvények Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: azt tapasztalják, hogy egy jó gazdálkodó ad a birtoka szépségére, Magyarországon sok nagyon szép birtok van. A versennyel többek között az a céljuk, hogy olyan gazdaságokat találjanak, amelyeket példaként mutathatnak be itthon és külföldön.

A verseny fővédnöke Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke.

Mátrai Zoltán elmondta, hogy egy hónap alatt sokan jelentkeztek, s a zsűritagok, támogatótagok is jelölhettek birtokokat. Rövidesen kiválasztják a kategóriánkénti három döntőst, s ezeket a birtokokat a mintegy harminc tagú zsűrivel meglátogatják.

Az értékelés során tizenhárom szempontnak kell megfelelni, a vizuális szépség mellett a gazdaság működésének átláthatósága, a fenntartható gazdálkodás, a bekötő út minősége, az épített környezet és a munkabiztonság is számít – említett példákat Mátrai Zoltán.

A szakember szerint a Magyarország legszebb birtoka címnek elsősorban presztízsértéke jelentős. A hat kategóriában kihirdetett nyertesek ezt a címet időkorlát nélkül használhatják – tette hozzá.

– MTI –