"Magyarország kedvenc filmfesztiválja"

"Magyarország kedvenc filmfesztiválja"
Miskolc – Véget ért a 7. Jameson CineFest, azaz a miskolci nemzetközi filmfesztivál. Szombaton kiosztották a díjakat is. Az is kiderült, példáján felbuzdulva már „utánzói” is akadtak a fesztiválnak.

Tíz nap alatt 14 nagyjátékfilm, mind magyarországi ősbemutató, 6 további játékfilm versenyen kívül, 54 animációs-, dokumentum- és kisjátékfilm, 4 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, 3 kiállítás, 2 workshop, 4 konferencia – vonta meg a fesztivál gyorsmérlegét Bíró Tibor fesztiváligazgató. Azt is leszögezte: színvonalas tíz nap volt.
Habár a CineFest elindításakor a szervezők elsődleges célja volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a 35 éven aluli filmeseknek, a fesztivál Miskolcot is ismertté tette a nemzetközi filmvilágban (ezt az zárórendezvényen többen is alátámasztották). Méltán mondott Káli Sándor polgármester a fesztivál szervezőinek, amiért sikerült létrehozniuk az Operafesztivál és a Kocsonyafesztivál mellett a harmadik városépítő alappillért Miskolcon. (Bár mint azt utóbb Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Alapítvány elnöke megjegyezte: jó volna, ha ez az anyagi támogatottságban is kifejeződne.)


Kinőtte magát

Az évek során a CineFest az egyik legjelentősebb magyarországi filmfesztivállá nőtte ki magát, a felvezető képek szlogenje szerint egyenesen „Magyarország kedvenc filmfesziválja”, és egyre komolyabb a közép-európai jelentősége is. Noha nem ez a legnagyobb filmfesztivál, de olyan versenyprogram állt össze csak a nagyjátékfilmes blokkban, melynek minden egyes darabja figyelemreméltó, Oscar-jelölt, Cannes-ban, Velencében, Berlinben díjazott alkotások, amelyeknek a miskolci megméretés jelentette a hazai ősbemutatóját – remélhetőleg legalább a díjazottak láthatók lesznek a mozikban.


Magukkal viszik

A fesztiválról fesztiválra utazó filmeket alkotóik közül többen Miskolcra is elkísérték. Igaz, voltak, akik újabb feladatuk miatt már csak a világ egy más pontjáról mondtak köszönetet a díjukért, videoüzenetben. Így az iráni származású, de New Yorkban élő Shirin Neshat (akivel itt tartózkodása alatt készült interjúnkat a 8. oldalon olvashatják), továbbá a másik fődíjas, a francia Mia Hansen-Love, vagy az új-zélandi díjazott: Briar March.

S ha a nagy sztárok és a csillogás nem is jellemzi a miskolci fesztivált, nagynevű emberek igen. A díjátadón is jelen volt például a nemzetközi zsűri elnökeként Faragó Katinka, a magyar származású svéd producer, Ingmar Bergman és Andrej Tarkovszkij egykori munkatársa.

ÉM-SZK


„Mindig is filmen gondolkodom”

 Az idei Jameson CineFesten életműdíját a 88 éves Jancsó Miklós kapta. A szervezői retrospektív sorozatot is összeállítottak Jancsó 60-as, 70-es években készült remekműveiből. A rendező mesterkurzust is tartott a fesztivál utolsó napján. Mi a díjátadó előtt szólítottuk meg. Beszélgetésünket 1980-as miskolci Jancsó–Hernádi-féle Csárdáskirálynő felidézésével kezdtük, ami őszinte mosolyra derítette.
– Az helyes volt. Kellemes emlékeim fűződnek hozzá, a színészek is nagyon jók voltak. Volt körülötte egy kis botrány, és így utólag: nem biztos, hogy a közönség szempontjából jó volt.

Azt firtattuk: a mostani filmes elismerés némileg helyére teszi-e az akkori fogadtatást.
– Ez teljesen más jellegű, már csak a műfaja miatt is. És mint mondom, nincs mit helyére tenni, mert bennem csak szép emlékeket idéz fel.

A fesztivál Jancsó-retró vetítéseiről szólva a művész a következőket mondta:
– El nem tudom képzelni, hogy az ifjú nézők számára mit mond. Mai szemmel, az ifjú nézők számára ezek konzervek. Amikor születtek, akkor kortársak voltak, nem mondom, voltak is botrányok körülöttük.
Ő maga sosem nézi, nézte meg korábbi filmjeit, már csak azért sem, mert mai fejjel hibákat találna bennük, bosszantaná, hogy ezt vagy azt másképp csinálna.

S hogy gondolkodik-e új filmen? „Minidig is filmen gondolkodom, mostanában egy nagy munkán. Nem vagyok babonás, de nem érdemes előre elmondani” – utasította vissza a kérést, hogy többet is eláruljon róla.
– Csak az a baj, hogy egy filmhez sok pénz kell, és azt nagyon nehéz megszerezni – tette hozzá.

Utolsó kérdésünk az volt: „Egy sikeres élet elismerései után mit jelenthet a miskolci filmfesztivál életműdíja?”
Miskolcra ezer év óta járok, doksi filmeket is forgattam itt. Az életműdíj pedig jó érzés, azt jelenti számomra, hogy nem felejtenek el. Az is nagy dolog.

hirdetés
hirdet�s