Magyarország idén olcsóbb a cseh turisták számára, a legdrágább Nagy-Britannia

Prága, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Legnagyobb mértékben Magyarországon “gazdagodtak” meg az idén tavalyi évhez képest a cseh turisták a korona árfolyamának változásai következtében – olvasható abban az elemzésben, amelyet a nyári turistaszezon kezdete előtt készített az UniCredit Bank prágai leánybankja.

Az UniCredit Bank 13 ország árszintjét vizsgálta meg a cseh turisták szemszögéből. A csehek számára Magyarországon változott meg a legkedvezőbben a helyzet: 1000 koronájuk Magyarországon most 1.180 korona értékű szolgáltatást és árut ér. Az összesített adatokból kiderül, hogy a csehek számára Bulgária a legolcsóbb turisztikai célpont, míg a legdrágább Nagy-Britannia.

“A szolgáltatások minősége és az ár közti viszony a csehek számára Egyiptomban és Tunéziában a legkedvezőbb. A tavalyi visszaesés után mindkét ország iránt újra hatalmas az érdeklődés. Tunéziába például eddig 140 százalékkal több utat adtak el az utazási irodák, mint tavaly” – mondta a cseh közszolgálati televízióban Stanislav Zíma, a cseh utazási irodák szövetsége vezetésének tagja.

Sokat megspórolnak a csehek, ha Bulgáriába vagy Törökországba utaznak. Mindkét országban 1.000 koronáért több mint 1500 koronának megfelelő szolgáltatást kapnak. Nagy-Britannia mellett Franciaország is nagyon drága. A csehek legkedveltebb célpontjában, a horvát tengerparton 1000 koronáért 1.067 korona értékű szolgáltatást és árut lehet venni. Ez is jobb érték, mint korábban. A csehek számára az idén Magyarország, Szlovákia és Görögország is olcsóbb lett.
Az UniCredit Bank szerint tavaly kevesebb cseh állampolgár utazott külföldre, mint a korábbi években, amit az elemzők a nemzetközi gazdasági válságnak tudnak be.

Külföldön a csehek 1.000 koronáért átlagban 964 koronányi szolgáltatást kapnak, többet, mint 2011-ben.
Az UniCredit Bank listája szerint a csehek 1.000 koronája az idén Bulgáriában 1.551, Törökországban 1.520, Magyarországon 1.180, Szlovákiában 1.080, Horvátországban 1.067 koronát ér. Ugyanakkor a legdrágábbak Nagy-Britannia 650, Franciaország 720, Ausztria 740 koronával, illetve Németország 770 korona szolgáltatással és áruval ezer koronáért.

– MTI, Kokes János –