Magyarország érdekelt a regionális energiaellátási együttműködésben

Magyarország érdekelt a regionális energiaellátási együttműködésben, a közös projektek indításában, mert a térség országai összefogással többet érhetnek el, mint egyenként. Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára a II. Regionális Energia Fórumon kedden Budapesten elmondta: 2010-re horvát-magyar-román összefogással megvalósulhat egy Adriától induló gázvezeték rendszer, és egy regionális vállalat annak működtetésére.

Puch László utalt arra, hogy uniós elvárás a regionális piacok kialakítása, és fejlesztése, amelyet jól szolgálhat az adriai gázvezeték kialakítása. Ez egyaránt szolgálhatja a három ország energia ellátásbiztonságát, és a függőség mérséklődését az orosz földgáztól – hangzott el.

Emlékeztetett arra, hogy az EU földgáz ellátásának 60 százaléka származik Oroszországból. Magyarországon az évi 14 milliárd köbméter földgáz fogyasztás 80 százaléka importból, kizárólag Oroszországból érkezik, és mindössze 20 százalék a hazai termelés, ám ez utóbbi folyamatosan csökken.

Az államtitkár kiemelte: a magyar energiapolitika nem akarja egyetlen tervbe vett keletről érkező földgáz vezeték mellett sem elkötelezni magát, hanem mind a Nabuccó, mind pedig a Déli Áramlat elnevezésű megvalósítását támogatja.

Puch László közölte: a magyar kormány álláspontja az, hogy nem zárja ki az atomenergia jelenlegi mintegy 40 százalékosnál nagyobb arányú szerepvállalását a villamosnergia ellátásában, amely a Paksi Atomerőmű kapacitás bővítésével érhető el.