Magyarok Cannes-ban

Magyarok Cannes-ban
Van abban valami felemelő, amikor itt Cannes-ban egy magyar alkotás sikerének lehet tanúja az ember és együtt ünnepelhet az alkotókkal és a közönséggel.

Az utóbbi években ez többször is megadatott nekem. Tanúja lehettem Tarr Béla, Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint és legutóbb Pálfi György sikerének. Ma mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon a Cannes Classics szekcióban Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmjét. A rendhagyó alkotás a filmművészet 116 évének, a Lumiere testvérektől az Avatarig terjedő időszaknak emblematikus alkotásaiból összevágott montázsfilm. Ismert zenék kíséretében elevenedik meg egy férfi és egy nő találkozása és egymásra találása a világ legnagyobb sztárjainak és leghíresebb rendezőinek tolmácsolásában. A több száz filmből vett részlet végül egy kerek egész történetté áll össze. Az eredmény szórakoztató és varázslatos.

Az egyelőre csak fesztivál körökben és oktatási célra használható alkotás hamarosan remélhetően a nagyközönség elé is kikerülhet a Wild Bunch nevű filmforgalmazó cég jóvoltából, akikkel a bemutató napján írták alá az alkotók a szerződést. Ezután már a forgalmazó gondja lesz, hogy megszerezze a filmrészletek és zenei betétek jogait.

Váró Kata Anna