Magyarok a Marson, azaz a mérnökök játszótere a Miskolci Egyetemen

Magyarok a Marson
Magyarok a Marson - © Fotó: Magyarok a Marson Facebook
Miskolc – Idén 12. alkalommal rendezik meg a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyét, közismertebb nevén a Magyarok a Marson elnevezésű országos robotépítő versenyt, amelynek 2017-ben újból a Miskolci Egyetem ad otthont.

Az elmúlt évek során sokféle alakú és működésű robotot kellett elkészíteni, a 12. verseny „varázsgömbök és varázspálcák csatája” lesz.

A résztvevő csapatoknak az idén egy gömbrobotot kell építeniük, amelyet meghatározott szempontok szerint kell elkészíteni. A gömb maximum 25 cm átmérőjű lehet, felülete +/- 2 mm-rel térhet el a gömb matematikai definíciójától, és súlya nem lehet több 3 kg-nál.

A gömbrobotot egy irányítópálcával kell működtetniük a versenyzőknek, amelynek bele kell férnie egy 35 mm átmérőjű és 50 cm hosszú hengerbe

A verseny során a csapatok által készített robotok körmérkőzéseket vívnak egymással egy ügyességi pályán. A végső sorrendet a megmérettetéseken szerzett pontszámok határozzák meg.

A versenyre 25 csapat nevezett, az ország műszaki képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézményeiből, többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Corvinusról, de a határon túlról is lesznek versenyzők, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről, és persze itt lesznek a miskolci egyetemisták is, 5 csapattal.

A csapatok már pénteken délután megérkeznek, és birtokukba veszik a pályát, hogy kipróbálják, teszteljék a robot, és ha kell, még elvégezzék a végső simításokat rajta, hogy a szombati versenyen minden megfelelően működjön.

A verseny szombaton 9.45-kor egy rövid megnyitóval kezdődik, és a tervek szerint 18.00 óráig tart. A rendezvény nyitott és ingyenes.

  • A rendezvény időpontja: 2017. május 20. (szombat) 10:00 óra
  • Helyszíne: Miskolci Egyetem, Díszaula.

 
hirdetés


hirdet�s