Magyar zenekart hívtak meg a Beatles szülővárosába – Beatles-dalokat játszani

Magyar résztvevője is lesz annak a Beatles-fesztiválnak, amit a legendás zenekar szülővárosában, Liverpoolban rendeznek meg augusztus 22-től 28-ig. A budapesti BlackBirds együttes is meghívást kapott erre az eseményre, amelyre – a pletykák szerint – nemcsak ellátogat a még élő két Beatles-tag, de lehet, hogy közös koncertet is adnak.

A BlackBirds négy 25-27 éves magyar fiatal, de máris kiváló zenészből áll. Tudásukra jellemző, hogy Szörényi Levente szerint -ez a név azért garancia a szakmai megalapozottságra – a Beatles-dalokat a hatvanas évek óta a BlackBirds szólaltatja meg a leghívebben, a legmagasabb szinten.

Maga a zenekar már három éves, de Békei István, Derecskei Zsolt, Dobos László és Hoffmann György “négyesfogata” ebben az összeállításban alig egy éve játszik együtt. Rajongótáboruk folyamatosan növekszik – és nemcsak az idősebbek, de a tinédzserek körében is.

A meghívás azért is szenzációs, mert magyar együttest még nem hívtak erre a Beatles-hétre. Az évente megrendezett fesztiválra a világ minden sarkából érkeznek Beatles-emlékzenekarok, Finnországtól Argentináig – és természetesen fellép több brit “hasonmás-zenekar” is.

Mint azt a dobos, Hoffmann György a Független Hírügynökségnek elmondta, mind a négyen olyan zeneszerető családban nőttek fel, ahol a “minőségi zene” volt a meghatározó, tehát a Beatles természetesen az első helyen szerepelt. Persze a külföldi együttesek között, hiszen a hazaiaknál meg ugyanezt a szerepet töltötte be az Illés és a Fonográf.

Egyébként a fiúk csak átöltöznek és máris ők az FG-4 együttes, amely Illés- és Fonográf-dalokat játszik, ugyanolyan magas színvonalon, mint BlackBirds-ként Beatlest. Erre jellemző Szörényi Szabolcs megjegyzése, aki szerint mostanában a Fehétvári úti Illés Klubban végre megvalósult régi álma: a közönség között ülve hallgathatja és nézheti “saját
magukat”, vagyis a “megelevenedett Illést és Fonográfot”.

Az FG-4-et egyébként legközelebb május elsején délután, a városligeti Központi Színpadon
hallgathatják meg az érdeklődők, ugyanőket pedig BlackBirds-ként, ugyancsak május elsején este 19 óra után Mátyásföldön, az Erzsébetligeti Színház előtti szabadtéri színpadon.