Magyar zászlót küld Kóka Orbánnak és Semjénnek

Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja a nyilas terror alatt használatba vett, majd az elmúlt évek szélsőjobboldali rendezvényein újra felemelt Árpád-sávos zászló térnyerését, amely immár egy félkatonai szervezet jelképévé válhat – közölte Kóka János pártelnök hétfőn. Az SZDSZ ezért a Magyar Köztársaság nemzeti jelképét, piros-fehér-zöld zászlót küld Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak, vagyis azon parlamenti pártok elnökeinek, amelyek egészen eddig – egy félkatonai szervezet megalakításáig – közösséget vállaltak a szélsőjobboldali jelképrendszerrel – olvasható az SZDSZ elnökének közleményében.

Azok a pártok, akik ma ezt a zászlót tömegrendezvényeiken használják, kongresszusaikon a színpadon lengetik, szimbolikus közösséget vállalnak az Árpád-sávos lobogó alatt elkövetett bűncselekményekkel is – szögezi le Kóka János közleményében. Magyarországnak az elmúlt egy évben egyre szervezettebb, egyre erőszakosabb szélsőjobboldali csoportokkal kellett szembenéznie. A felbátorodott újfasiszták alkalmi csapatait most politikai támogatójuk, a több helyen a parlamenti ellenzék pártjaival koalícióban működő Jobbik szervezi félkatonai szervezetté – olvasható a dokumentumban.

A Fidesz a Jobbikkal közös koalícióban vezeti a Belvárost, és a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje is a Jobbik szavazóival remélte megszerezni a főváros vezetését – közölte az SZDSZ elnöke. A liberális párt azért küld hétfőn magyar zászlót a Fidesz és a KDNP elnökének, hogy pártrendezvényeiken ezentúl a Magyar Köztársaság Alkotmányában egyértelműen megjelölt jelképet emeljék a magasba.

A Magyar Gárdának nevezett csoportról ma annyit lehet tudni: a nyíltan szélsőjobboldali ideológiák és célkitűzések eléréséhez kíván fizikai segítséget nyújtani. A fekete egyenruhás, Árpád-sávos csapatok fenyegetést jelentenek a jogrendre, a demokratikus Magyarországra – közölte Kóka János. “Mi, liberálisok azt javasoljuk mindazoknak, akik kellő szabadidővel és tettvággyal rendelkeznek, tenni szeretnének a közösségükért és a magyarságért, inkább a jogállam céljaival összeegyeztethető, békés célokat szolgáló egyesületekben és szervezetekben vegyenek részt” – olvasható az SZDSZ elnökének közleményében.